2024. április 20., szombat

A beoltottak szabadon utazhatnak Ciprusra

A beoltott külföldi turisták számára május 10-től szabad lesz a belépés Ciprusba negatív PCR-teszt és kötelező karantén nélkül is – jelentette be Savvas Perdios idegenfordalmi miniszter, írja a B92 hírportál.

A belépésről szóló új szabályzat annak ellenére született meg, hogy Ciprus a hét folyamán kétnapos zárlat alá került a fertőzöttek számának jelentős megugrása miatt. A hatvanöt országból érkező turisták, akik felvették a védőoltás mindkét adagját, szabadon élvezhetik a nyarat az országban. A listán lévő államok között találjuk Nagy-Britanniát, az USA-t, Egyiptomot, az Egyesült Arab Emírségeket, Svájcot, Ausztráliát, Új-Zélandot, valamint az unió összes tagállamát is.

A szerbiai állampolgárok, akik oltási igazolással rendelkeznek, nem lesznek a továbbiakban PCR-tesztelésre kötelezve. Az egyetlen feltétel csupán, hogy az utolsó adag védőoltás felvételét követően egy meghatározott számú napnak kell eltelnie az utazásig. Ez a Johnson & Johnson és a Moderna esetében 14, a Pfizer és az AstraZeneca esetében 7 nap.

Minden utazónak egy elektronikus űrlapot kell kitöltenie 24 órával az indulás előtt a https://www.cyprusflightpass.gov.cy linkre kattintva.

Azoknak a szerbiai állampolgároknak, akik nem vették fel az oltást, egy 72 óránál nem régebbi PCR-tesztet kell felmutatniuk. A Ciprus területére való belépés során az adott személynek a saját költségén még egyszer teszteltetnie kell magát, majd karanténba kell hogy vonuljon a negatív eredmény megérkezéséig.

A bejegyzett ciprusi lakóhellyel rendelkező személyek a repülőgépre negatív teszt nélkül is felszállhatnak, azonban érkezéskor két tesztet kell elvégezniük. Az egyiket a helyszínen, míg a másikat három nap után, addig pedig karanténba kell vonuljanak.