2024. április 18., csütörtök

Hogyan előzzük meg a tűzeseteket?

A háztartásokban szinte mindennaposak a kisebb-nagyobb tűzesetek, amelyek különféle okokból keletkezhetnek. A tűzesetek legfőbb okaira saját magunk lehetünk a legnagyobb kihatással, mivel emberi mulasztásból keletkeznek, mint az el nem oltott cigaretta, gyertyák és a bekapcsolva hagyott villanysütő. A tűzvédelmi felvilágosítással előzhetjük meg leginkább az ilyen baleseteket.

Mirjana Laban, az Újvidéki Egyetem Technikai Karán a katasztrófa és tűzesetek kockázati kezelése tanulmányainak vezetője a 021.rs hírportálnak nyilatkozva elmondta, hogy a polgárok tűzvédelmi tudása kielégítő és az utóbbi időben a diákoknak is kötelező az iskolában elsajátítaniuk a megelőző intézkedéseket.

A tűz keletkezésének megelőzésére nagy fontossággal bír a polgárok tűzvédelmi tudásának gyarapítása. Erőteljesebben kell végezni az emberek informálását, különösen fontos a gyakorlati oktatás, mivel így reális helyzeteket láthatnak. A gyakorlatok azért is fontosak, mert ennek köszönhetően azt is megfigyelhetjük, hogy melyik az az időpont, amikor a lakókat evakuálhatjuk – mondta Laban.

Elmondása szerint gyakran történnek tűzesetek, valamint nagy problémát jelent, hogy a lakóházak nem megfelelő anyagból épülnek és egy helyiség teljes elégéséhez mindössze három percre van szükség. Ehhez képest harminc, negyven évvel ezelőtt ez az idő húsz perc volt. Emellett az előírások is problémát jelentenek, ugyanis nem eléggé szigorúak a gyúlékony anyagokkal szemben.

Rendkívül fontos a tűz során való megfelelő reakció. Sosem szabad felvonót használni, vagy visszamenni az elfelejtett tárgyakért. A legjobb megoldás az, ha rögtön hívjuk a tűzoltókat és jól informáljuk őket, hogy mi történik. Nem szabad előzetes ellenőrzés nélkül kinyitni az ajtót, hanem előtte kézháttal megközelítjük, hogy megállapítsuk forró-e. Amennyiben igen, akkor törölközővel el kell zárni minden nyílást, hogy ne jusson be a füst. Figyelni kell arra is, hogy semmi áron se lélegezzünk be füstöt és hogy mielőbb kijussunk az épületből – magyarázta Laban.

Véleménye szerint nagy fontosságúak a tűzvédelmi berendezések megléte a lakóházakban, amelyek viszonylag olcsók, mindössze 10-20 euró és életeket menthetnek.

A legjobb lenne, ha minden háztartás tűzoltó berendezéssel rendelkezne, amely nagyjából hat és kilenc kilogramm között mozog, viszont ritkán használják. Tudni kell, hogy mindössze húsz másodperc alatt kiürül és szükséges a használatát elsajátítani. Amennyiben ismerjük a használatát, akkor sikeresen el lehet oltani a kialakult tüzet – tette hozzá Laban.