2024. április 24., szerda

Pásztor: A beoltottak mától szabadon utazhatnak

A beoltottak mától szabadon utazhatnak Szerbia és Magyarország között, írja bejegyzésében Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. 

Pásztor kiemelte, annak a jegyzékváltásnak köszönve, amelyet az első adandó lehetséges pillanatot megragadva Szerbia és Magyarország tegnap megtett, bekövetkezett, egyértelművé és állandóvá vált a két országban alkalmazott és beadott összes Covid-19 elleni védőoltás kölcsönös elismerése. 

„Örömteli, óriási lépés, a két szomszédos ország közötti, messze a jószomszédi viszonyokat meghaladó, kiépült, biztos alapokon álló viszonyrendszer újbóli bizonyítéka ez„ – hangsúlyozta a VMSZ elnöke, aki hozzátette: köszönet jár érte a döntéshozóknak és a döntések előkészítőinek. Szerbia Köztársasági elnökének, Kormányfőjének, Külügyminiszterének, Integrációs miniszterének, Belügyminiszterének, illetve Magyarország Kormányfőjének, Külgazdasági és Külügyminiszterének, valamint Belügyminiszterének, Szerbia budapesti Nagykövetének, Magyarország belgrádi Nagykövetének és szabadkai Főkonzuljának, és mindannyiuk munkatársainak. Nemcsak ezért a lépésért, hanem az elmúlt több mint egy évben, a határátkelés rendszerével kapcsolatos lehetőségek kialakításával kapcsolatban tanúsított magatartásáért, amelyet mindig a két ország polgárai érdekeinek maximális figyelembevétele határozott meg. 

„Ez a mostani jegyzékváltás azt eredményezi, hogy a beoltottak, illetve az oltási bizonylattal rendelkezők szabadon, korlátozások nélkül közlekedhetnek a másik ország teljes területen, negatív PCR-teszt, idő és egyéb más korlátok nélkül, a valamikor megszokott és alkalmazott szabályok szerint„ – írja a bejegyzésben. 

Pásztor István kifejtette, hogy akinek nincs oltási igazolványa, illetve aki még nem szerezte meg azt, azokra továbbra is az eddig megszokottak érvényesek, vagyis továbbra is érvényes a 30 km mélységbe és a 24 órás szabályt betartva szabadon utazhatnak, bármilyen indokkal is mennek át a határon Magyarországra; Akik rendelkeznek oltási bizonylattal élvezhetik mindazokat a könnyítéseket és kedvezményeket, amelyek hatályba léptek, illetve lépnek, a járvány utáni, az élet normalizálódását biztosító döntések értelmében (rendezvények, színházak, mozik, múzeumok, fürdők, sportlétesítmények látogathatósága stb).

A Szerbiában védőoltást felvevők az oltási igazolásuk, illetve az e-közigazgatás oldaláról letölthető igazolás felmutatásával tudnak élni a fent említett és a jövőben esetleg megvalósuló egyéb lehetőséggel.

„Régóta vártuk ezt a pillanatot, sok kellemetlenség és korlátozás, önkontroll szabályainak betartása tette lehetővé és persze a sokunk által felvett védőoltás a határ mindkét oldalán! Reméljük belátható időn belül sor fog kerülni a lezárt határátkelők mihamarabbi megnyitására, amit ezután is szorgalmazunk, mint egy újabb lépését az életünk normalizálására„ – mutatott rá Pásztor. 

„Mindemellett tisztelettel kérek mindenkit, ha még nem tette meg, éljen az oltakozás lehetőségével. Mindkét országban több vakcinából áll rendelkezésre nagy számú védőoltás, lehet közöttük választani, jóformán azonnal fel is lehet venni. Szerbiában regisztráció nélkül, az oltóponton való megjelenéssel! Csak a vakcina teremt védettséget, csak a még tömegesebb felvétele teszi lehetővé a régi életünk teljes visszaszerzését„ – írta bejegyzésében a VMSZ elnöke.