2021. május 5., szerda

Közös érdek a vadállomány őrzése

Több mint 25 millió dinárral támogatta a vadászegyesületeket a mezőgazdasági titkárság – Az idén még egy pályázatra számíthatnak a vadászok

Ötvenöt vadászegyesület eszközbeszerzését támogatja a tartományi mezőgazdasági titkárság, erről kötöttek tegnap 25,5 millió dinár értékű támogatásra 90 szerződést az egyesületek képviselőivel. A támogatások által több mint 31 millió dinár értékű fejlesztés valósulhat meg az idén – ismertette a pályázat sikerességét Ótott Róbert titkárhelyettes. Kiemelte ugyanakkor, hogy az egyesületek eszközbeszerzését több mint 81 százalékban támogatták.

– A vadászegyesületek még egy kiírásra számíthatnak az idén, amelyen az egyesületek által használt létesítmények felújítására és kiépítésére pályázhatnak az érdekeltek. A titkárság ugyanis eleget szeretne tenni az igényeknek: az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a vadászegyesületek évről évre tömegesen jelentkeznek, rendszeresen és sikerrel pályáznak, a kapott eszközöket pedig célszerűen használják fel. Ez pedig a folyamatos fejlődés záloga.

Ótott Róbert (Dávid Csilla felvétele)
Ótott Róbert (Dávid Csilla felvétele)

Több vajdasági egyesülethez hasonlóan a szajáni egyesület is évek óta pályázik a tartományi mezőgazdasági titkárságnál. A több mint 90 tagú egyesület eddig a felszereltségét túlnyomórészt pályázati eszközökből biztosította – mondta Ürményi Ferenc, az Öreg erek vadászegyesület elnöke.

– Az előző években kapott támogatásokból több fácánbefogadót is kiépítettünk, gépjárművet tudtunk vásárolni, éjjel látó kamerákkal is felszerelkeztünk, illetve minden olyan eszközzel, amely lehetővé teszi a vadőrök munkáját. A szükséges felszerelést önerőből nem tudtuk volna biztosítani, így az idén is örültünk annak, hogy a titkárságtól 200 ezer dináros támogatást kaptunk. Az átadott kérelmünk egy szpektív beszerzésére vonatkozott. Eggyel már rendelkezünk, de mivel 11 és fél ezer hektáron gazdálkodunk, a szajáni és a tiszahegyesi (iđoši) vadászterületeken is szükség van egy-egy ilyen megfigyelő eszközre.

Ürményi Ferenc (Dávid Csilla felvétele)
Ürményi Ferenc (Dávid Csilla felvétele)

A vadállomány egészségügyi állapotának és szaporulatának megfigyelésére, illetve a trófeás vad elbírálására alkalmas eszközre pályázott a Krivaja Kishegyes Vadászegyesület is: ők két szerződést tarthattak a kezükben. Összesen 398 ezer dinár támogatásban részesültek, amelyből két szpektívet vásárolnak – mondta Juhász Attila, az egyesület elnöke.

– Több pályázati kérelmet is átadhattunk, hisz az egyesületünk kishegyesi, szikicsi (lovćenaci) és bácsfeketehegyi részlege két nagy vadászterületen is gazdálkodik, immár 28 éve. Megalakulásunk óta igyekszünk a vadászatot és a vadászturizmust előrelendíteni, valamint a tagságot megtartani. Nagy erőkkel dolgozunk azon, hogy biztosítsuk az utánpótlást. Manapság nehéz a fiatalokhoz közelebb hozni a vadászatot, és ezáltal a környezetvédelmet. A széles körű társadalom ugyanis mostanság félreismeri a vadászokat: kevesen ismerik el, hogy milyen fontos szerepet töltünk be a természetes egyensúly megtartásában, vagy éppen a zöld övezetek gondozásában. A jövőben több energiát kell fektetnünk abba, hogy az emberek megértsék, hogy az elsődleges célunk nem a vad kilövése, hanem óvása, a populáció ápolása és védelme. Ennek jelentőségét támasztja alá a titkárság is, amely évek óta rendszeresen támogatja a munkánkat. Az elmúlt években többek között terepjárót is vehettünk már pályázati eszközökből, de a vadőrszolgálatnak is sikerült biztosítani a szükséges felszerelést. Most is nagy segítséget jelent a támogatás, hisz a két szpektív beszerzéséhez csupán 52 ezer dinár önrészt kellett biztosítanunk.

Juhász Attila (Dávid Csilla felvétele)
Juhász Attila (Dávid Csilla felvétele)

A szerződések aláírásakor a vadászat gazdasági jelentőségét hangsúlyozta Čedomir Božić mezőgazdasági titkár, de kiemelte a Vajdasági Vadászszövetség jelentőségét is. A regionális szervezet munkáját az idén összesen kétmillió dinárral támogatta a titkárság. Az összeg felét a nyúlállomány felmérésére iránuozták elő, a támogatás másik részét pedig a vadállatok által okozott közlekedési balesetek megtérítésére fordítják – mondta a titkár. Božić arra is felszólította a pályázókat, hogy észrevételeikkel és ötleteikkel segítség a titkárág munkáját, és ezáltal formálják a jövőbeni kiírásokat is.