2024. április 25., csütörtök

A falut éltető falak

Fél évszázada avatták fel a pacséri általános iskola épületét

A pacséri Moša Pijade Általános Iskola ma is használt épületét fél évszázada adták át rendeltetésének, a tornatermet pedig tíz évvel korábban. A falu 18. század végi újratelepítésével egyidős a szervezett oktatás a településen, valaha öt helyszínen, különböző nyelveken folyt a tanítás, majd egységes oktatási intézményt hoztak létre a korábbi „Közös iskola” helyén. A kerek évfordulót méltó módon, az elmúlt öt évtized jelentősebb állomásait felelevenítő eseménysorozattal szeretné megünnepelni a tanintézmény májusban – tudtuk meg Méhészkei Kiss Gizella igazgatónőtől.

– Iskolánk épületét 1970-ben adták át rendeltetésének a november 29-ei iskolanap keretében, ez egy nagyon nagy jelentőségű, felfokozott hangulatú esemény volt a faluban. Több szülő, diák is részt vett az épület építésében, a réginek a lebontásában, ezt több korabeli fénykép is igazolja. Ebben az időben jelentős számú diák utazott Cserepesről és Roglaticáról is Pacsérra az iskolába, ők még vasúttal közlekedtek – tette hozzá az igazgatónő, aki sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy létszámkorlátozással tudják csak megszervezni az ünnepséget.

– Szerettük volna még tavaly novemberben megünnepelni ezt az eseményt, de ezt a járványhelyzet nem tette lehetővé. Reményeink szerint a május 14-ére és 15-ére halasztott rendezvénysorozatot már kötetlenebbül tudjuk megejteni. Ismerve a jelenlegi helyzetet azonban félő, hogy a létszámkorlátozás miatt jelentősen szűkebb körben tudjuk majd megszervezni, mint ahogy eredetileg terveztük. Ezúton is szeretnék elnézést kérni azoktól a tanintézményünk életében meghatározó munkát kifejtett egyénektől, akiket a közismert okok miatt nem tudunk vendégül látni – mondta az igazgatónő, aki elárulta azt is, hogy igyekeznek kiállítással, hangképes összeállítással feleleveníteni az öt évtizedet.

– Kiállítás keretében szeretnénk bemutatni a fél évszázad tablóit, továbbá azokat a fennmaradt képeket, amelyek az épületen végzett munkálatokat, a régi iskola bontását mutatják be. Az 50 év alatt kialakított testvériskolai kapcsolatokról is összefoglalót készítünk, és reméljük, hogy ehhez kapcsolódóan vendégül tudjuk látni a külföldi tanintézmények képviselőit. A kiállításunk alkalmával egyebek mellett bemutatjuk még a fél évszázaddal ezelőtti legendás nyári táborozásokat és a tanintézményünkben tartott nagyszabású ünnepségeket. Az egyik legjelentősebb ilyen volt például Josip Broz Tito május 25-ei születésnapja, amire hónapokat is készült a tantestület és a diákság, vagy a november 29-ei  köztársaság napja, amikor lezajlott a pioníravatás is. Felkértük iskolánk legendás, nyugdíjas dolgozóit, hogy kamerák előtt elevenítsék fel a régi időket. Majd bemutatjuk azt az időszakot is, amikor már vallási ünnepeket is tartottunk az iskolánk falai között, így a Szent Száva napjához köthetőt. Az iskola életén keresztül gyakorlatilag egy átfogó kordokumentumot kapunk azokról a társadalmi változásokról, amik befolyásolták az itt élők mindennapjait. Mindezt szeretnénk valamennyi érdeklődő számára közkinccsé tenni, ezért a kiállítás több napon keresztül lesz látható a falubeliek számára is tanítás után, természetesen az egészségvédelmi előírásokkal összhangban – mondta el az igazgatónő, aki hozzátette még azt is, hogy akinek esetleg van a birtokában valamilyen, az iskolához köthető fényképe, fontosabb dokumentuma, küldje el a skolapacir@gmail.com e-mail-címre a lehető legrövidebb időn belül.