2024. április 20., szombat

Biztonságos munkahelyeket kell teremteni

Az önkormányzat legfőbb célja a polgárok egészségének védelme és a munkahelyek megőrzése

Tegnap tartották meg a Városházán Szabadka Város Szociális-Gazdasági Tanácsa soron következő értekezletét, amelyen részt vett dr. Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és turisztikai titkár is, aki Hugyi Istvánnal, a Szabadkai Független Szakszervezetek elnökével és Srđan Samardžićtyal, a városi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagjával egy sajtótájékoztató keretében számolt be az értekezés részleteiről.

Az eseményen elhangzott, hogy a tanács értekezletét a munkahelyi biztonság és egészségvédelem világnapja alkalmából tartották meg. Az ülésen többek között elemezték a tanács tavalyi munkáját, valamint az idei évre vonatkozó terveket készítettek. Dr. Nenad Ivanišević elmondta, hogy az értekezleten beszámolt a titkárság munkájáról, illetve a legújabb tartományi pályázati lehetőségekről. Szerdán egy összesen 42 millió dinár értékű pályázatot írnak ki azoknak a vállalkozóknak, akik új munkavállalót vesznek fel, valamint akik saját vállalkozást indítanak el. A vállalkozók a pályázat keretében minden új munkavállaló után 250 ezer dinárt kaphatnak, minden megváltozott munkaképességű munkavállaló után pedig 270 ezer dinárt. A tartományi titkár emellett arról is tájékoztatást adott, hogy május 28-án kezdődik a pályázat a „A legjobb Vajdaságból” terméklogó elnyerésére. Hozzátette, hogy a logó elnyerésére nem csak termékgyártó vállalatok versenyezhetnek, hanem szolgáltatást nyújtó cégek, valamint a tartományunk jellegzetes rendezvényei is.

Srđan Samardžić, Hugyi István és dr. Nenad Ivanišević

Srđan Samardžić, Hugyi István és dr. Nenad Ivanišević

Hugyi István felszólalásában a munkahelyi biztonság és egészségvédelem fontosságára hívta fel a figyelmet.

Mindenkinek, aki aktívan részt vesz a munkahelyi feltételek alakításában, tehát a munkaadók, az illetékes állami szervek, a szakszervezetek, biztonságos munkahelyeket kell, hogy teremtsenek. Csak az egészséges és biztonságos feltételek között dolgozó munkás tud hasznot hozni a társadalom számára. Tavaly Szabadkán összesen 30 munkahelyi baleset történt. Munkavégzés közben három építőmunkás halt meg, az idei évben pedig ketten vesztették életüket – mutatott rá Hugyi István.

Az értekezleten szóba került a foglalkoztatottság is. A sajtótájékoztatón ismertetett számok szerint az elmúlt évben összesen 4178 bejelentett munkanélküli volt a város területén. Ez a szám az idei év első három havában újabb 562 munkanélkülivel bővült. Hugyi István szerint a munkanélküliek száma azért növekedett, mert a Galleria Hotel, valamint további néhány vállalat elbocsájtotta alkalmazottait. Hozzátette, hogy feltételezése szerint a munkanélküliek száma magasabb is lehet, ugyanis nem minden munkanélküli jelentkezik a munkaközvetítőnél.

Srđan Samardžić a fentieket azzal egészítette ki, hogy a világjárvány következtében az értekezlet témája aktuálisabb, mint valaha. A helyi önkormányzat legfőbb célja, hogy megőrizze a város polgárainak az egészségét, illetve a járvány elleni védekezés közepette pedig arra is törekednie kell, hogy megőrizze a munkahelyeket.

A városi Szociális-Gazdasági Tanács az a testület, ahol a szakszervezet tagjai, a munkaadók és az önkormányzat szociális eszmecserét folytathat. A mai értekezlet jelentőségét növelte, hogy a tartományi gazdasági és turisztikai titkár is részt vett rajta – emelte ki a városi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja.