2024. március 29., péntek

I. László király előtt tisztelegve

A versvándor Dreán és Pecesoron járt

2017 augusztusában és szeptemberében a Szent László-emlékévhez kapcsolódva a kunszentmiklósi Tóth Péter Lóránt versvándor, Radnóti-díjas versmondó, tizenkét napos zarándoklaton vett részt: a Bács-Kiskun megyei Kunszentmiklóstól a horvátországi Szentlászlóig gyalogolt. A kétszázhatvan kilométeres út során tizennégy település templomában tartott versekkel átszőtt előadást László királyról, Uram Isten és Szent László! címmel.

– A Magyarországon, Szerbián és Horvátországon áthaladó verszarándoklat célja az volt, hogy lélekben, verseken keresztül közelítsem egymáshoz a Duna mentén élő magyarokat és nem magyarokat, a lovagkirály erényeire, hitére, nemzetépítő akarására emlékeztetve. A szépirodalommal átszőtt történelmi összeállítást azóta is több helyen bemutattam már a Kárpát-medencében. Nemrégiben, amikor Óbecsén jártam a Radnótiról szóló előadásommal, akkor döbbentem rá, hogy a községhez tartozó falvakban, Dreán és Pecesoron még nem is jártam. A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör segítségével most ezeket a kis településeket is bejártam, az ottani kisiskolásoknak tartottam előadást Szent László királyról, és játszottunk is. Nagy élmény volt a gyerekeknek, és nekem is – mondta Tóth Péter Lóránt.

A gyermekek mindkét helyszínen csillogó szemekkel hallgatták az előadást, a Szent Lászlóról szóló legendákat, a Tordai-hasadékról szóló történetet, de lovagi tornán is részt vehettek, illetve Mátyás-korabeli pénzeket is nézegethettek.