2024. április 19., péntek

Minden hatodik koronavírus-áldozat vajdasági

Közel 1100 vajdasági polgár halt meg a Covid-19 szövődményei miatt az elmúlt 13 hónapban, amióta tart a járványhelyzet. Az adatokat Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter jutatta el a 021.rs portál kérésére.

Ezek az első hivatalos adatok a vajdasági, koronavírus miatt elhunyt lakosokról közel 8 hónap után. Legutóbb ősz elején adtak hírt erről, akkor valamivel több, mint 100 elhunytat jegyeztünk.

A 021.rs portál hosszú ideje hiányolja, hogy az egészségügyi intézmények és az újvidéki városvezetés nem ad ki információkat a járvány következtében elhunytakkal kapcsolatban, egyedül a napi pozitív esetszámokról ad ki adatokat, valamint arról, hogy mennyien szorulnak kórházi kezelésre. Hozzáteszik, hogy ez az információ sem teljes, hiszen nincsen szó arról, hogy az új fertőzöttek közül mennyit vettek fel a kórházakba, mennyit engedtek haza, illetve az elhunytak számáról sem adnak tájékoztatót.

A honlap megfogalmazása szerint az egyetlen rendelkezésre álló adat, amely bizonyos mértékben szól az újvidéki koronavírus okozta halálozási arányról, az a temetések száma, amelyekre pénzt szánnak a város költségvetéséből. A múlt évben több mint 300 volt, az idei év első négy hónapjában pedig kb. 100 esetről van szó.

Szerbiában összesen több mint 6300 polgár vesztette el a harcot a vírussal és következményeivel szemben, így az 1100 azt is jelentheti, hogy minden 6. áldozat vajdasági.