2024. április 18., csütörtök

Gagyizás

Arról olvashattunk néhány évvel ezelőtt, hogy mindennapos jelenséggé vált Londonban a gagyizás. London leghíresebb bevásárló utcáját, az Oxford Streetet kelet-európai, főleg romániai csalók özönlötték el. A westminsteri önkormányzat figyelmeztette a gyanútlan angol vásárlókat a gagyizók mesterkedéseire, utcai trükkjeire. A szinte mindenhol jelen levő köztéri kamerák rögzítettek is néhány gagyizást. Például a csaló leejt egy értékesnek látszó, aranyszínű, de értéktelen fémgyűrűt, majd úgy tesz, mintha éppen akkor találta volna. Megkérdezi a legközelebbi járókelőt, hogy az övé-e. Rendszerint nemleges a válasz. Ezután felhívja a figyelmet a gyűrűbe ütött hamis fémjelre, majd pedig felajánlja, hogy olcsón eladja. A hiszékeny áldozat belesétál a csapdába, és megveszi a gyűrűt. Egy helyi ékszerbolt tulajdonosa szerint egy hét alatt legalább ötven járókelő esett áldozatul a csalóknak.

A csalás szónak a gagyizás is egyik szinonimája: Ilyenek számított a gagyizás, rézből készült ékszerek aranyként értékesítése, trükkös lopások, besurranásos lopások, zseblopások és így tovább. – Az igazi gagyizás, mikor összekalapálják a benzinnyomás szabályzót, vagy eltekergetik a légtömegmérőt… – A másik véglet a fagylaltporos gagyizás, abból kábé 30 forintért kihozható a gombóc. – Sok drogériás gagyizás után úgy döntöttem, így 32 évesen áttérek a koreai arcápolásra. – A németeknél elképzelhetetlen a gagyizás. – Nincs több gagyizás és ételkalózkodás, ezentúl nem nevezhető nápolyi pizzának, amely nem feleltethető meg a kritériumoknak. – Nincs gagyizás, mindig odafigyelünk, hogy minőségi dolgok kerüljenek ki a kezünk alól. – A nyomdaipar minden területére begyűrűzött már a „gagyizás”. – A telefonnal fényképezés sokáig a „gagyizás” kategóriájába tartozott.

Maga a gagyi szó meglehetősen régi. Már egy XVIII. századi szójegyzékben is előfordul, mégpedig abban, amelyet 1782. április 17-én a kivételezett hajdúvárosok kerületi törvényszékének Böszörmény városában tartott bűnügyi vizsgálóbizottsági ülésére állított össze a tolvajok vallomása alapján Jablonczay Petes János hajdúkerületi főjegyző. A jegyzék azokat a szavakat és szókapcsolatokat tartalmazza, amelyeket a vásári tolvajok egymás közt folytatott beszélgetéseikben szoktak használni. A szójegyzék a magyar királyi helytartótanácshoz is felkerült. A gagyi szónak a szójegyzékben ’arany’ a jelentése. A későbbiek során módosult az értelme, hamis aranytárgyra kezdték vonatkoztatni. Manapság hamis, talmi, olcsó, hitvány árucikkre, készítményre is mondják.