2024. március 29., péntek

Május – a színházi előadások jegyében

Az Újvidéki Színház Mephistóját a Belgrádi Nemzeti Színház közönsége is láthatja

A Vajdasági Hivatások Színházak 70. Fesztiválján nagy sikerrel bemutatott, hét díjjal elismert Anna Karenina produkció után még motiváltabban terveznek, próbálnak, alkotnak az Újvidéki Színházban.

Három esemény kiemelésével a májusi terveket Lénárd Róbert művészeti vezető ismertette.

– Május 5-étől az új produkciót próbáljuk. Filip Grujić fiatal újvidéki szerzőnek A nagy farkú Dzsoni pajzán napjai c. regénye alapján készülő előadást Jovana Tomić állítja színpadra. A fiatal, de nem ismeretlen rendező hozza magával a csapatát, amelyben több a Sterija-díjas, mint nem. Az izgalmas produkció nagyon provokatív címe ellenére nem pornóelőadás lesz, hanem az elvándorlás, az apakeresés komoly problémáival foglalkozik. A címszerepet a rendező Ozsvár Róbertre bízta. Rajta kívül a darabban Figura Terézia, Ferencz Ágota, Szalai Bence játszik. Valamint Molnár Zoltán, aki az Újvidéki Színház Nagyszínpadára visszatért nagyon hosszú idő után A paravánokkal, most újra velünk dolgozik, továbbá Dupák Fanni színinövendék is játszik a készülő darabban. Június közepe tájára tervezzük a bemutatót. Az előadás valójában koprodukció a Sterija Játékokkal. Valószínűleg nem a Sterija Játékok versenyprogramjában, hanem kísérőrendezvényként fogja látni a közönség – fogalmazott Lénárd.

A Nemzeti Összetartozás Éve jegyében programsorozat indult. Négy vajdasági színház (szabadkai Népszínház Magyar Társulat, Kosztolányi Dezső Színház, Zentai Magyar Kamaraszínház és Újvidéki Színház) vendégjátékaira kerül sor egymás színpadán.

Lénárd Róbert (Fotó: Bozsoki Valéria)

Lénárd Róbert (Fotó: Bozsoki Valéria)

– Áprilisban mi már vendégszerepeltünk Zentán a Piszkos Fred, a kapitány c. produkcióval, május 19-én az Anna Kareninával a szabadkai Népszínházban lépünk fel, május 22-én pedig a Rinocéroszokat játsszuk a Kosztolányi Dezső Színházban. Ugyanakkor a szabadkai Népszínház az Újvilág c. előadással jön hozzánk május 18-án, a Zentai Magyar Kamaraszínház pedig A fogadósnőt mutatja május 20-án a székvárosi közönségnek, júniusban pedig a Kosztolányi Dezső Színház a Dogville c. darabbal vendégszerepel az Újvidéki Színház színpadán.

Bemutatóra kész a Belgrádi Drámaszínházzal (BDP) a koprodukció, amelyben Mészáros Árpád és Pongó Gábor képvisel minket. Joszif A. Brodszki Demokrácia c. szövegéről van szó, amelyet erősen átformált, modernizált Veljko Mićunović rendező és Slobodan Obradović dramaturg. Az előadás fővárosi bemutatójára május 15-én, a székvárosira pedig június 3-án kerül sor.

Májusban miniévadot tartunk. Egy hét alatt a közönségnek mindent lejátszunk, amit ebben az évadban készítettünk. Az előadások ilyen sorrendben tekinthetők meg: május 24-én A paravánok, 25-én Rinocéroszok, 26-án Mephisto, 27-én és 28-án Parasztopera.

29-én az Újvidéki Színházban a Zombori Népszínház társulata vendégszerepel. Az érdeklődő közönség Iva Milošević rendezésében Ionesco Ćelava pevačica (A kopasz énekesnő) c. vendégjátékát nézheti meg. Május 30-án a fővárosi Nemzeti Színházban játsszuk a Mephisto c. előadást – újságolta Lénárd Róbert.

És nem utolsósorban el kell mondanunk, hogy a „színészpalánták” is készülnek a májusi fellépésükre. Az Anne-impressziókat 15-én, a Csoportképet pedig 16-án tekintheti meg az Újvidéki Színház közönsége a 25 éves Színes Szilánkok Diákszínpad tagjainak előadásában.