2024. április 23., kedd

Betekintés Schervitz Mátyás lenyűgöző alkotásaiba

Kiállításmegnyitót tartottak a Szabadkai Városi Múzeumban

Schervitz Mátyás korának egyik kedvelt és nagyra becsült festője volt. A horvát származású művész életművét még mindig nem sikerült teljesen feltárni. A munkáinak felkutatásában és restaurálásában Korhecz Papp Zsuzsanna, a Szabadkai Városi Múzeum festő-restaurátor művésze is nagy szerepet vállalt. Ő a kurátora az intézmény legújabb, Schervitz Mátyás (1702–1771) budai festő című kiállításának, amelyet tegnap nyitottak meg a Szabadkai Városi Múzeumban. Elsőként Mihajlović Anikó, az intézmény igazgatónője köszöntötte a megjelenteket.

– Korhecz-Papp Zsuzsanna immár tíz éve tartó programsorozatának hatodik állomásához érkeztünk. E kiállítás is a barokk művészek, például Stettner Sebestyén és Falkoner Ferenc budai festők, valamint azoknak a vidéki mesterek alkotásait bemutató tárlatokhoz tartozik, amelyeket már korábban láthattak a Szabadkai Városi Múzeumban. Köszönetet szeretnénk mondani a műveket kölcsönző bácskai magyar, valamint a horvátországi és a bosznia-hercegovinai egyházi intézményeknek, gyűjteményeknek. A kiállítást egy háromnyelvű monográfia kíséri, amely május folyamán fog megjelenni. A tárgyak és a könyv előkészítésében fontos szerepe volt a múzeum két munkatársának, Kolović Svetlana fényképésznek és Horváth Ferenc technikai munkatársnak. A kiállításhoz kapcsolódóan egy rövidfilmet készített a Dinovizija – emelte ki köszöntőjében Mihajlović Anikó.

A kiállítást a magyarországi Lángi József festő-restaurátor művész nyitotta meg. Mint hangsúlyozta, nemcsak azért jeles ez a nap, mert sokan kíváncsiak erre a reprezentatív és értékes kiállításra, hanem azért is, mert két művészt is ünneplünk.

Mihajlović Anikó, Lángi József és Korhecz Papp Zsuzsanna a megnyitón (Fotó: Gergely Árpád)

Mihajlović Anikó, Lángi József és Korhecz Papp Zsuzsanna a megnyitón (Fotó: Gergely Árpád)

– Egyrészt Schervitz Mátyást ünnepeljük, aki véleményem szerint egy kiváló képességű alkotó volt. A török hódoltság utáni egyházi megújulás művészetének egyik jelentős festője volt. A munkássága olyan, mint egy búvópatak. Nagyon keveset tudott róla a szakma, és csak néhány alkotása, néhány vele kapcsolatos információ volt ismert, így ezt a búvópatakot fel kellett fedezni. Ezért ünnepelném a kiállítás restaurátorát és kurátorát, Korhecz Papp Zsuzsannát, aki nagyban hozzájárult az életmű feltárásához. Nagyon keveset tudunk azokról a festőkről, akik a 18. század első felében és közepén tevékenykedtek a történelmi Magyarország területén. Érdekesség, hogy az utánuk élő művészek a Délvidéket is ellátták műtárgyakkal. Az itt megépült plébániatemplomokban és szerzetesi közösségek templomaiban – különösen a ferences rendiekben – Schervitz Mátyás és a felsorolt barokk mesterek több alkotása is fennmaradt. Számomra azért jelentős ez a kiállítás, mert a munkám során többször követtem Schervitz Mátyás útját, több ízben találkozhattam a műveivel – hangzott el Lángi József megnyitóbeszédében.

A kiállításon közreműködött Molnár Krisztina fuvolaművész, a Szabadkai Zeneiskola tanára.

Az eseményt Kern Imre, Szabadka Város alpolgármestere, Milanka Kostić, a Városi Tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagja, Magosi Zsuzsanna, a polgármester tanácsosa, illetve Bálint Ágota, Szabadka Város Közigazgatási Hivatalának vezetőhelyettese is megtisztelte jelenlétével.

Korhecz Papp Zsuzsanna a megnyitó végén köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult a tárlat létrejöttéhez. A kiállítást Szabadka Város, a köztársasági művelődésügyi minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap, valamint az Europetrol támogatta.

A Schervitz Mátyás (1702–1771) budai festő című kiállítás július 4-éig tekinthető meg.