2024. április 19., péntek

Több mint kétezer férőhely a középiskolákban

Az MNT elsősorban oktatáshoz kapcsolódó beterjesztésekről döntött tegnapi ülésén

A Magyar Nemzeti Tanács 22., elektronikus szavazás által lebonyolított ülésén elfogadták aVégrehajtó Bizottság döntését a vajdasági középiskolák első osztályába beíratható tanulók létszámának a véleményezéséről. A dokumentum szerint a 2021/2022-es tanévben Vajdaság 35 középiskolájában a diákok 18 hároméves és 55 négyéves szak közül választhatnak. A tervezet férőhelyet irányoz elő: 540-et hároméves, 1522-t négyéves szakon. A 3 speciális szakközépiskolában 14 szakon összesen 84 férőhely áll a tanulók rendelkezésére.
Az MNT hivatala közleményének értelmében az oktatás területéhez kapcsolódóan a testület egyebek mellett jóváhagyta a VB azon döntéseit, amelyeket az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánválasztási – dr. Ivana Živančević-Sekeruš rendes egyetemi tanár –, valamint a Topolyai Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon igazgatóválasztási – dr. Horváth Zsolt topolyai lakos, az ökológiai tudományok doktora – eljárásai kapcsán hozott meg.
Az MNT mindemellett a VB azon döntéseit is jóváhagyta, amelyeket az oktatási, tudományos és technológiai-fejlesztési minisztérium oktatási, továbbá a művelődési és tájékoztatási minisztérium, valamint a Tartományi Művelődési, Tájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, a Vajdaság Autonóm Tartomány nemzeti kisebbségek támogatására kiírt, továbbá a Szabadka és Újvidék városi kulturális pályázatok, valamint а művelődési és tájékoztatási minisztérium, а Tartományi Művelődési, Tájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, а Pancsova, Zombor, Újvidék városi, illetve a Temerin és Csóka községi tájékoztatási pályázatok kapcsán hozott meg.