2024. április 19., péntek

Vern: A szerb iskolarendszer régimódi

A svédek kiűzték iskolarendszerükből a szigorúságot, ehelyett bevezették a diák és tanár közötti párbeszédet, mindenki számára biztosították az ingyenes oktatást az általános iskolától kezdve egészen az egyetemig, valamint megszüntették az örökös hallgató kifejezést, mivel az életfogytiglani tanulásban hisznek – írja a 021.rs hírportál.

Joakim Vern, a szerbiai svéd küldöttség vezetőjének helyettese a Beta hírügynökségnek elmondta, hogy Svédország célja az oktatásban, hogy a gyermekek jó polgárok legyenek, demokratikusan és szabadon gondolkodjanak, gondoskodjanak egymásról és képesek legyenek önálló döntések meghozatalára.

Számos demokratikus érték, amelyek mögött Svédország áll, az iskolapadokból érkezik. Emellett az oktatás a társadalomban szükséges tudás elsajátítására is helyezi a hangsúlyt, amely folyamatosan fejlődik és változik – mondta Vern.

Véleménye szerint a szerbiai iskolarendszer egy kissé régimódi, mivel a tanárok még mindig csak elmondják a gyerekeknek, hogy mit kell tanulniuk, ahelyett, hogy szabadságot adnának nekik és kérdések feltevésére, önálló gondolkodásra és kutatásra tanítanák őket.

Fontosnak tartja, hogy olyan tanárok tanítsanak, akik valóban szeretik a hivatásukat, intelektuálisak és szabaszelleműek.

Nekem úgy tűnik, hogy hasonló problémákkal küzdenek, mint mi Svédországban. Nálunk is olyan emberek dolgoznak tanárként, akik nem szeretik ezt a munkát. Emellett a tanár állása is megnehezedett. Ez az, amin javítani szeretnénk – mondta Vern.

Hozzátette, hogy a tanárok egyik országban sincsenek eléggé megfizetve, pedig kellene.

A svéd tanárok fizetése 3.500 euró körül mozog, ami az ország átlagához mérve nem is olyan nagy összeg. Ennek többnek kell lennie és ez az, amit szeretnénk elérni – hangsúlyozta ki Vern.

Hozzátette, hogy a digitalizáció, a bevándorlás és a koronavírus által okozott járványhelyzet olyan társadalmi változások, amelyekhez alkalmazkodni kell. Ezért az oktatásban bevezették az életfogytiglani tanulás fogalmát. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy a dolgozók nem tudnak munkát találni, mivel a tudásuk és képességeik nem felelnek meg az új kornak.