2024. április 24., szerda
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Az ünnepek alatt is oltanak

A következő öt napban fokozottan ellenőrzik a járványügyi szabályok betartását

Az ünnepek alatt is folytatódik az immunizáció, az eUprava elektronikus rendszere mindenkit tájékoztat, aki a következő 5 napban veheti fel a védőoltást, nyilatkozta az SZRTV-nek Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár. Az elmondottak értelmében eddig 2 005 000 polgár kapta meg a koronavírus elleni védőoltásnak legalább az első adagját, a második adagját pedig 1 405 000-en. A legtöbben Belgrádban, Nišben és Užicén vették fel a védőoltást. A kormány illetékes irodája később bejelentette, hogy hétfőtől, május 3-ától ismét regisztráció nélkül felvehető a védőoltás.
Mirsad Đerlek szerint a járványhelyzet jobb, ám leszögezte: ahhoz, hogy ez így is maradjon, fontos az ötnapos munkaszünet ideje alatti, megfelelő magatartás. „A szerbiai nép különleges mentalitású, amint azt hallja, hogy javul a járványhelyzet, elkezd úgy viselkedni, mintha a vírus már nem lenne körforgásban. Hogy ez miként üthet vissza, a februári munkaszüneti napokat követően mindannyian tapasztaltuk" – fejtette ki Đerlek, megerősítvén, hogy az ünnepek ideje alatt a felügyelőségi szervek fokozottan ellenőrzik majd a járványügyi szabályok betartását.
Az egészségügyi válságstáb legutóbbi (szerdai) ülése azzal végződött, hogy egyelőre nem javasolják a hatályos korlátozások enyhítését, azaz továbbra is érvényben marad a maszkviselés kötelezettsége, a gyülekezésszabadság korlátozása, valamint a vendéglátóhelyek vonatkozásában foganatosított korlátozások. Utóbbi tekintetében Branislav Tiodorović epidemiológus a válságstáb ülését követően azt mondta, hogy esetleg május 8-a után veszik fontolóra, hogy a vendéglátóhelyek beltéri részei ismét megnyilhassanak. Ehhez képest Goran Vesić, Belgrád alpolgármestere Facebook-bejegyzésében közölte: „A válságstáb szerdai ülésén Belgrád és a Szerbiai Gazdasági Kamara javaslatára olyan döntés született, hogy bizonyos szabályok betartásával a vendéglátóhelyek beltéri részei május 8-ától ismét működhetnek."

2007 új fertőzött – 25 elhunyt
A csütörtöki járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 14 004 koronavírus-tesztet végeztek el, ebből 2007-nek az eredménye volt pozitív (15,46 százalék). Hivatalosan a vizsgált egy napban 25 Covid-páciens hunyt el, 6337 a járvány kezdete óta; a halálozási arány 0,92 százalék. A kórházakban országszerte 4711 Covid-pácienst kezelnek, 171-nek mesterséges lélegeztetésre van szüksége. A Niši Klinikai Központ megerősítette, hogy a reggeli órákban elhunyt egy 27 éves, koronavírussal fertőzött kismama, akinek gyermekét két nappal korábban segítették világra. Az újszülöttnél nem mutatták ki a vírus jelenlétét, állapota kielégítő. A kismama halálát veseelégtelenség okozta – közölték később.
Vajdaságban előző nap 549 új fertőzést jegyeztek, ebből 127-et Újvidéken. A tartományban 11 246 aktív fertőzést tartanak nyilván.