2021. július 29., csütörtök

Brnabić: Szombattól digitális igazolás jár a vakcinált polgároknak

Ana Brnabić miniszterelnök bejelentette, hogy szombattól, azaz május 1-jétől digitális igazolás jár az immunizált lakosoknak.

A kormányfő kijelentette, hogy az ország a folyamat kezdetétől egy kiváló informatikai rendszert  alakított ki, amelyen keresztül majd lehetővé teszik az elektronikus tanúsítványok kibocsátását, amelyek könnyebbé tehetik az oltott polgárok utazását.

Pontos számadatokkal is szolgált, amelyek szerint az országban az oltóanyag első dózisát 2.150.280 polgár vette fel, amely meghaladja a felnőtt lakosság 30 százalékát.

A második adagot 1.462.125 állampolgár kapta meg, ami ugyancsak a felnőtt lakosság 25,6 százalékát teszi ki.

Ha az immunizált személyek számát nézzük - azaz, hogy a második dózis felvétele óta legalább 2, vagy 5 hét telt el -, ők 1.265.974-en vannak, azaz a felnőtt lakosság 20,2 százaléka.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy a teljes oltottság hamarosan eléri a 40 %-ot, de nagyon nagy különbségek mutatkoznak a városok és a kisebb önkormányzatok között.

A legkevesebben Tutin községben vették fel a védőoltást, a lakosság mindössze 8 százaléka. Utána következik Novi Pazar, Lajkovac, Ljig, Žagubica és Merošina.

Brnabić hangsúlyozta, hogy az oltás bizonyítottan működik, és hogy a fertőzöttek számának csökkenése ennek köszönhető.

Kijelentette, hogy még 350.000 ember biztosan felveszi az oltást és, hogy május 5-éig 104 ezer Pfizer gyártmányú vakcina érkezik a COVAX programon keresztül.