2024. március 29., péntek

Tiodorović: Nincs ok a félelemre

Branislav Tiodorović epidemiológus és az országos válságtörzs tagja elmondta, hogy nincs ok a félelemre Szerbiában az indiai mutációval kapcsolatosan – írja a 021.rs hírportál.

Nem hiszem, hogy amennyiben az indiai mutáció megjelenik Szerbiában, következményeket okozhatna. Pontosabban biztos vagyok benne, hogy a probléma a fertőzöttek és a vírusra érzékenyebbek számában rejlik – mondta Tiodorović.

Elmagyarázta, hogy Indiában a káoszt nem az indiai mutáció okozta, mivel kilencven variáns járja a világot.

Először a brazil, a brit és még sok más mutációról beszéltünk, tehát van belőlük mindenfelé, főleg olyan helyeken, ahol nagyszámú ember gyűl össze és ahol nem tartják be az előírásokat. India pedig a második legnépesebb ország Kína után, vagyis ez a helyzet várható is volt – mondta a szakember.

Szavai szerint ilyen súlyos helyzet kialakulásához elsősorban a mentalitás vezetett.

Mindenekelőtt azt mondanám, hogy a mentalitásban van a probléma, beakarják e tartani a szabályokat, vagy sem – mondta Tiodorović.

Véleménye szerint az indiai emberek megtartották az ünnepeket, nagyszámú ember tartózkodott egy meghatározott helyen, hasonlóan Brazíliához, amikor nagymértékben megugrott a fertőzöttek száma.

Indiában az elmúlt 24 órában 3.645 beteg veszítette életét koronavírus következtében, amely háromszázötvennel több az előző naphoz viszonyítva és újabb fekete rekordot jelent az országban. Az egészségügyi minisztérium adatai alapján Indiában idáig összesen 204.832 ember hunyt el koronavírus következtében, de számos szakember szerint ezek a számok a valóságban sokkal nagyobbak.