2024. április 25., csütörtök

Lakodalmak május végétől?

Magyarország a védettségi igazolványok kölcsönös elismerésére törekszik

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi sajtótájékoztatóján egyebek mellett arról beszélt, hogy az oltásoknak köszönhetően Magyarországon radikálisan visszaestek az új koronavírus-fertőzések, és csökkent a halálozások száma is. A beoltottak száma pénteken elérheti a négymilliót, így a kormány korábbi döntésének megfelelően életbe léphet a korlátozások feloldásának újabb üteme.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, Magyarország azért haladhat a nyitásban gyorsabban, mint Európa más országai, mert az oltottak száma lényegesen magasabb. Rámutatott ugyanakkor: úgy akadályozható meg a járvány negyedik hullámának kialakulása, ha a járványügyi szabályokat mindenki betartja, és tudomásul veszi, hogy egyes helyekre csak védettséggel rendelkezők léphetnek be.

Elmondta, hogy a kormány tervezi a büntető törvénykönyv módosítását. A közokirat-hamisításnak minősített eseteként lesz büntethető a védettségi igazolvány hamisítása, illetve a hamis védettségi igazolvány bemutatása. Szigorúan szabályozzák az üzemeltetők és a szolgáltatók felelősségét is: amennyiben nem kérik a védettségi igazolvány bemutatását, azonnali – százezertől egymillió forintig terjedő – pénzbírság szabható ki, a szabályokat szándékosan vagy teljesen figyelmen kívül hagyók pedig akár egyéves bezárással is sújthatók.

A magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatos korlátozások fennmaradnak. A kormány az ötmillió oltás elérésekor – várhatóan május harmadik hétvégéjéig – a lakodalmakra vonatkozó tilalmat szeretné feloldani – mondta a politikus.

Szólt arról is, hogy Magyarország kétoldalú megállapodást köt majd a védettségi igazolványok kölcsönös elismeréséről minden olyan állammal, amely nyitott erre. Így a magyar védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek ugyanolyan előnyei lesznek az érintett országban, mint a helyi védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek. A magyar kormány úgyszintén elfogadja más országok védettségi igazolványait.

Az uniós pénzalap fölhasználásával kapcsolatban elmondta, hogy az részben egy vissza nem térítendő támogatásból és hitelből áll, de utalt arra, hogy egyelőre csak vissza nem térítendő támogatásra pályáznak.