2024. április 23., kedd

A kezdet nem volt nehéz

Megtartották a hatalom és az ellenzék egy része közötti első párbeszédet

Szerdán este 26 hatalmi és ellenzéki párt részvételével, Aleksandar Vučić elnök jelenlétében és Ivica Dačićnak, a parlament elnökének vezetésével megtartották a hatalom és az ellenzék közötti első párbeszédet, melynek célja a választási feltételek javítása az ellenzéki bojkott elkerülése céljából. Dačić úgy fogalmazott, azok vettek részt a tárgyalásokon az ellenzéki pártok tagjai közül, akik nem fogadják el, hogy az Európai Parlament küldöttsége irányítsa a hatalom és az oppozíció közötti párbeszédet, mert úgy vélekednek, ez közvetítők nélkül is megoldható.
A Szerb Királyság Megújhodási Mozgalma (POKS), a Szerbiai Demokrata Párt, a Szerb Radikális Párt, az Elég volt!, a Dveri, a Zavetnici képviselői, továbbá Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt és Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga vezetője is részt vett a dialógus első fordulóján. Dačić megítélése szerint korrekt tárgyaláson vannak túl; megállapodtak, hogy tiszteletben tartják az alapelvet, miszerint „mindaddig semmiben sem állapodtak meg, amíg mindenben meg nem állapodnak". Június előtt aligha esedékes az európai képviselők irányításával megejtendő másik hatalmi-ellenzéki párbeszéd – közölte még.
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is jelen volt a belgrádi egyeztetésen. Mint arról a Facebookon tett bejegyzésében beszámolt, jó hangulatú, tartalmas, bizakodásra alapot adó, közel négyórás beszélgetés volt a szerda esti, a kölcsönös tisztelet, a bizalomépítés szándéka hatotta át. Pásztor hozzáfűzte, felüdülő érzés volt az, ahogyan a pártok képviselői kommunikáltak egymással, mert nem ilyenhez szoktunk hozzá a szerb belpolitikában. Arról is szólt, hogy a képviselőház elnökének vezetésével hamarosan sor kerül a folytatásra, azzal a szándékkal, hogy őszig minden releváns kérdéssel kapcsolatban szót próbáljanak érteni a parlamentben lévő és a legutóbbi választást bojkottáló pártok.