2021. június 23., szerda

Megoldásra vár a post-Covid-szindróma

Lončar: Egyelőre a szakrendelők kezelik a kísérő tüneteket, de az egészségházak munkájára is szükség lesz

Milyen tervei vannak az egészségügyi minisztériumnak a post-Covid-szindróma kezelése esetében? – tette fel a kérdést Úri Emese, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője Zlatibor Lončar egészségügyi miniszternek tegnap, amikor a kormány tagjai a képviselők kérdéseire igyekeztek választ adni. Mint a képviselő rámutatott, sokan azok közül, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, a betegség után sem tudnak visszatérni a munkahelyükre, mert kimerültek, fáradékonyak, nehezen lélegeznek, szédülnek, depressziósak, vagyis a betegség után is gyógykezelésre szorulnak.
Úri Emese szerint a post-Covid-szindróma kezelésében a primáris egészségügyi ellátást kellene bevonni, hiszen az egészségügy ezen szintje reagált eddig a leggyorsabban a járvány megjelenésekor és az oltás megkezdésekor is.
Lončar közölte, valóban gondot okoz a betegség utáni állapot kezelése, egyelőre a klinikai központok próbálják kezelni az érintett pácienseket, de majdan az egészségházakat is be kell vonni ebbe, ugyanis egyre többen küzdenek légzőszervi, szív- és érrendszeri gondokkal, veseműködési problémákkal és pszichikai nehézségekkel.
Úri másik kérdése Tomislav Momirović közlekedési minisztert érintette, ugyanis Zombor infrastrukturális fejlesztési terveire kérdezett rá. A közlekedési miniszter rámutatott, a tervek szerint a Zombor–Nagykikinda gyorsforgalmi út kiépítésével kívánja már a jövő évben bekapcsolni ezt a várost az ország és Vajdaság infrastrukturális hálózatába.