2024. április 25., csütörtök

A megosztottság táblája

Múlt kedden az esküdtszék meghozta az ítéletet a George Floyd megölésével vádolt volt rendőrtiszt ügyében a Minneapolisban található Hennepin megyei bíróságon. Derek Chauvint az esküdtek mind a három vádpontban bűnösnek találták. Sokan remélhették, hogy ezzel az elmúlt év május 25-e, George Floyd halála óta tartó tüntetéshullám véget ér, és a felkorbácsolt indulatok lassan csillapodni fognak, hiszen éppen a tiltakozást elindítók által elvárt ítélet született az ügyben. Az Egyesült Államokban jelenleg azonban olyan mély a társadalmi megosztottság – amelyet az elmúlt évi elnökválasztás csak tovább fokozott –, hogy erre alig van esély. Főleg úgy, hogy az országban vannak, nem is kevesen, akik benzinnel próbálják eloltani a fellobbant tüzet. Történt ugyanis, hogy nem sokkal az ítélethozatal után valakik úgy gondolták, hogy itt az ideje egy táblát kihelyezni a minneapolisi 38. utca és a Chicago sugárút találkozásánál található, George Floydról elnevezett térre. Ezzel még önmagában nem is lenne baj, hiszen George Floyd halálának színhelye tavaly óta valóságos emlékhellyé vált. A probléma a táblán olvasható szöveggel van.

A figyelemfelkeltő írás a kihelyezett közterületet „a közösség, a nyilvános fájdalom és a tiltakozás szent helyének” nevezi, majd a felszólítja a látogatókat, hogy „tiszteljék meg ezt a teret, mint azt a helyet, amely összeköt, és odafigyelő emberekként fejezzék ki fájdalmukat”. A szöveg problémás része csak ez után következik. A tábla egy George Floydról készült rajz mellett ugyanis öt utasítást is tartalmaz, amelyeket „különösen a fehér emberek számára” címeztek.

„Emelkedjenek felül önmagukon, és jöjjenek hallgatni, tanulni, gyászolni és tanúskodni” – olvasható a tábla első pontjában, majd a szöveg így folytatódik: „Ne feledjék, azért vannak itt, hogy támogassanak, és nem azért, hogy önöket támogassák.” A második pontban azt írják: „Gondolják át, hogy a hangerejük, a lépéseik és cselekedeteik támogatják-e, vagy aláássák azon erőfeszítéseiket, hogy felülemelkedjenek önmagukon.” A harmadik pontban a fehér látogatóknak azt tanácsolják, hogy „igyekezzenek hozzáadni a tér energiájához, ahelyett hogy apasztanák azt”. Ezenkívül – a fekete bőrű, őslakos és a színes bőrű emberekre alkalmazott betűszót használva – azt írják: „Osszák meg saját törekvéseiket a többi fehér emberrel, miszerint nem akarnak ártani a BIPOC-közösségnek.” A negyedik pontban arra szólítják fel a fehér embereket, hogy csakis olyan fotókat készítsenek és töltsenek fel a közösségi médiafelületekre, amelyeken a lefényképezettek beleegyeztek abba, hogy szerepeljenek a képen, míg az utolsó pontban a következő utasítás szerepel: „Ha szemtanúja lenne annak, hogy más fehér ember illetlenül viselkedik, akkor szóljon rá, hogy ezzel is megkímélhessük a feketéket és színes bőrű testvéreinket.”

A New York Post egy cikke szerint a tábla elhelyezése nagy felháborodást váltott ki az Egyesült Államokban. Sokan egyértelműen rasszistának tartják a megkülönböztetetten csak fehér bőrű emberekre vonatkozó utasításokat. Volt, aki egy Twitter-bejegyzésében felvetette: „Képzeljük el, mi történne, ha egy szeptember 11-i emlékmű hasonló utasításokat adna a muszlimoknak.” Egy másik bejegyzésben pedig valaki azt írta: „El sem tudom képzelni, mi történne, ha bárhová kihelyeznénk egy fekete emberekre vonatkozó különleges megjegyzéseket tartalmazó táblát.”

A George Floyd térre a tábla úgy hivatkozik, mint „a helyre, amely összeköt”. De hogyan köthet össze egy közösséget egy olyan emlékhely, ahol a közösséget a fent ismertetett módon megosztó táblát helyeznek el? Egy táblát, amely a kihelyezésének időzítésével, akár azt is üzenheti: a tárgyaláson született ítélet nem más, mint a BIPOC-közösség győzelme a fehér többség felett. Így a tábla készítői akciójukkal akaratlanul is annak a személynek okozzák a legtöbb kárt, akinek elvileg az emlékét szeretnék ápolni. Hiszen George Floyd képével jelentették meg azokat az utasításokat, amelyeket sokan rasszistának tartanak. Idővel sokan lesznek olyanok, akik George Floyd arcképét látva egyből az ötpontos utasításra fognak asszociálni. A tábla ezzel pedig csak tovább szítja az amerikai társadalomban meglévő indulatokat.