2024. március 28., csütörtök

A hatékony komposztálásért

Energiafűz telepítése kezdődött a Regionális Hulladéktároló telephelyén

Habár a békovai Regionális Hulladéktároló még mindig nem működik teljes kapacitással, a fejlesztések folyamatosak a vállalat telephelyén. Most olasznád és energiafűz telepítése vette kezdetét, aminek a jövőben a komposztálásban, illetve a jelenleg meglévő szeméttelepek szanálásában lesz szerepe. A hulladéktárolóba tegnap ellátogatott dr. Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselő, a szabadkai képviselő-testület elnöke, hogy első kézből informálódjon a projektről.

Pásztor Bálint a médiának adott nyilatkozatában elmondta, hogy a Regionális Hulladéktároló számíthat a köztársasági támogatásokra.

A környezetvédelem egyre nagyobb szerepet kap a közbeszédben és az emberek gondolkodásában is, és nagyon fontos, hogy egy környezetvédelmi projektben mi, szabadkaiak elsők tudunk lenni. Két gyorsan növő növény elültetése kezdődött meg. Ezek több szempontból hasznos növények. A talaj feljavításán kívül a komposztálásban is szerepük van. A szennyvíztisztítóból kikerülő megtisztított iszap újrahasznosítható a komposztálást követően, azonban ezt megelőzően fel kell dúsítani valamilyen faanyaggal, forgáccsal. Erre a célra tökéletes az energiafűz és az olasznád. Ez azért is fontos, mert a még meglévő szeméttelepeken, illetve a hét helyi önkormányzat területén található illegális szemétlerakók kezelésében, környezetbarátabbá tételében hasznosítható ez a massza. Örülök annak, hogy a köztársasági kormány is egyre nagyobb hangsúlyt helyez a környezetvédelemre, és hogy a köztársasági eszközökre a jövőben is tudunk számítani, Mi is a helyi önkormányzat részéről mindent megteszünk, hogy a hulladéktároló minél sikeresebben tudjon működni – fogalmazott Pásztor Bálint.

Dr. Pásztor Bálint és Gligor Gellért az önkormányzat képviselőivel

Dr. Pásztor Bálint és Gligor Gellért az önkormányzat képviselőivel

Dr. Gligor Gellért, a Regionális Hulladéktároló és Hulladékgazdálkodási Kft. megbízott igazgatója szavai szerint az energiafűznek az oxigéntermelésben is fontos szerepe van.

Az energiafűz esetében olyan növényről beszélhetünk, amely nagyon jól biztosítja a talaj ökológiai egyensúlyát, valamint nagyon erős a tápanyagfelszívó hatása, és emiatt nagyon gyorsan tud nőni. Alapvetően két-három év múlva tudjuk szüretelni, ami annyit jelent, hogy a talaj strukturálása mellett rendelkezésünkre áll majd a kalóriaértéke, illetve fűtőértéke, ami miatt kinemesítették ezt a növényt. Ezen ültetvények kinevelésével, pontosabban a szüretelés alkalmával növelni tudjuk a belső biomassza-tartalékainkat, illetve biztosítani tudjuk a szennyvíziszap komposztálását. A telepítéssel a telephely az oxigénkitermelést illetően is előléphet – fogalmazott Gligor Gellért, akitől azt is megtudtuk, hogy jelen projekt keretein belül két hektárnyi területet ültetnek be, és ennek befejezése után tér nyílhat további területek kijelölésére.