2024. április 16., kedd

Színészdíjban részesült Fridrik Gertrúd

A Szabadkai Gyermekszínház színésznőjét és a Tiritarka haragtár című előadást díjazták Kragujevacon

Befejeződött a Szerbiai Hivatásos Bábszínházak 51. Találkozója Kragujevacon. A versenyprogramban szereplő előadásokat a járványhelyzet miatt az online térben, a rendezvény YouTube-csatornáján lehetett megtekinteni. A Szabadkai Gyermekszínház két előadással, a magyar nyelvű Tiritarka haragtár és a szerb nyelvű Kuku Todore című produkcióval nevezett a találkozóra. Az előbbiben nyújtott alakításáért Fridrik Gertrúd, a Szabadkai Gyermekszínház művésznője színészdíjat kapott. Ezenkívül az előadás díszletét is díjazták a kragujevaci találkozón.

– A Tiritarka haragtár egy kétszemélyes előadás, amelyet Kocsis Endrével játsszunk. Lázár Helga rendezte, akivel már másodízben dolgoztunk együtt. Ő egy fiatal, magyarországi rendező, akivel nagyon jó együttműködni. Nem volt könnyű, mivel egy új technikával dolgoztunk – gyurmákkal. A bábok előadás közben születettek meg. Fogtunk egy adag gyurmát, és abból készítettük el a sünit, a kígyót és az elefántot. Nem volt egyszerű, de miután begyakoroltuk, működött. Ahogyan az egyszemélyes, úgy a kétszemélyes előadás is jó feladat egy színész számára, mert az egész produkció alatt a színpadon vagyunk, így az elejétől a végéig jó dolgokat tudunk kihozni magunkból. Szeretem az előadást és a szerepemet is. Egy Kiri nevű diáklányt játszom benne. Az előadás során felsoroljuk a harag több fajtáját. A Tiritarka haragtár négyéves kortól ajánlott. Ez formabontó előadás, hiszen színpadra viszünk egy olyan témát, amelyet nem sokszor szoktak. Mindenkinek a gyermeke szokott hisztizni. A gyermeket is szembesítjük ezzel – humoros módon, és a szülőt is, hiszen rádöbben arra, hogy nemcsak az ő gyermeke szokott duzzogni, hanem másé is. Ezt a témát dolgozza fel, és ezért Tiritarka haragtár a címe. Különböző állatok segítségével mutatjuk be, hogy milyen az irigység, a féltékenység, a bosszúvágy… – tudtuk meg Fridrik Gertrúdtól.

Azt is hozzátette, hogy a színházak videó formájában küldték el az előadásokat a zsűrinek. A bírálóbizottság a felvételek alapján hozta meg a döntést.

– Az ember mindig örül annak, ha díjat kap. Úgy gondolom, hogy ez egy olyan szerep, amelyre nem véletlenszerűen érkezik egy díj. Nagyon hálás vagyok érte – emelte ki Fridrik Gertrúd.

Az 51. Szerbiai Hivatásos Bábszínházak Találkozójának díjátadóját tegnap rendezték meg Kragujevacon.