2024. március 29., péntek

Meghalt Michael Collins amerikai űrhajós, az Apollo-11 legénységének tagja

Életének 91. évében rákban meghalt Michael Collins amerikai asztronauta, az Apollo-11 legénységének tagja - közölte családja szerdán.

Az elfeledett űrhajósként emlegetett Collins 1969-ben, a Hold meghódítása során az égitest felszínére le nem szálló parancsnoki modul pilótája volt, és Hold körüli pályán körözve várta, hogy társai, Neil Armstrong és Buzz Aldrin befejezzék történelmi felderítő útjukat az égitesten.
Nevét egy 2,4 kilométeres kráter őrzi a Holdon, illetve egy, az égitestről visszahozott, a Földön addig ismeretlen ásvány, az armalcolit.
Családja életvidám, bölcs és kötelességtudó emberként emlékezett meg Collinsról, aki élemedett kora ellenére az elmúlt években az Apollo veteránjainak legaktívabb tagja volt.
"Mike mindig méltósággal és alázattal viselte az élet kihívásait, köztük ezt az utolsó kihívást is" - írták.
Steve Jurczyk, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA igazgatója szerint az Egyesült Államok igazi úttörőt veszített el. Collins ott volt, mikor Amerika megtette az első lépéseket a világűrben, lelke pedig kísérni fogja utódait az új horizontok felé - idézte a National Public Radio amerikai közszolgálati rádió a honlapján a tisztségviselőt.
Collins 1930. október 31-én született Rómában katonai családban. Édesapja akkoriban az Egyesült Államok katonai attaséja volt Olaszországban. Collins elvégezte a West Point Katonai Akadémiát, majd a légierő pilótája lett. A hatvanas években több órát töltött az űrben a Gemini-program keretében.
Űrhajós pályafutását 1970 januárjában fejezte be, hogy a közéletben bizonyíthassa sokoldalúságát. Richard Nixon elnöksége alatt egy időre a külügyminisztérium sajtófőnöke, majd a Smithsonian Intézet repülési és űrhajózási múzeumának igazgatója lett. Később az üzleti élet és az írás felé fordult.
Collins 1957-ben vette feleségül Patricia May Finnigant, három gyerekük született.