2024. március 29., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Elhelyezték az újvidéki Covid-kórház alapkövét

Az egészségügyi válságstáb nem javasolta a korlátozások enyhítését

Újvidék szerémségi oldalán, a Mišelukon, Aleksandar Vučić államfő, valamint Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke, Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter és Miloš Vučević, Újvidék polgármestere elhelyezte a szeptember 1-jéig kiépítendő Covid-kórház alapkövét. Siniša Mali pénzügyminiszter korábbi bejelentésének értelmében az említett projektumra a köztársasági költségvetésben 4,15 milliárd dinárt irányoztak elő, Újvidék pedig 205 millió dinárt fordít a kommunális infrastruktúrához kapcsolódó munkálatokra és a területrendezésre. Az intézmény intenzív terápiás osztályának kapacitása 220 ágy lesz, a félintenzív terápiás osztályé pedig 404. Miután véget ér a járvány, a létesítmény a tervek szerint városi közkórházként fog működni. A koronavírus-járvány kezdete óta Batajnicán és Kruševacon épült Covid-kórház.
Alkalmi beszédében Aleksandar Vućić a közelmúltban Újvidéken megvalósított hat gazdasági beruházást sorolta fel, rámutatva, hogy ezeknek köszönhetően több ezer új munkahelyet sikerült megnyitni. Az egészségügyi beruházásokra kitérve elmondta, hogy a Vajdasági Klinkai Központ kibővítésére 50 millió eurót fordítanak, felszerelésének korszerűsítésére pedig további 18-19 millió eurót.
– Az ország északi térsége lakosságának fontos tudnia, hogy a tartományban jelenleg 170 kórházi ágy áll rendelkezésre az intenzív terápiás osztályokon. Az új Covid-kórházban 220 ágy lesz az intenzív terápiás részlegen. Ez hitelesen szemlélteti, hogy miért fontos ennek a kórháznak a megépítése, nemcsak Újvidék, hanem Vajdaság egészének a vonatkozásában is – taglalta Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić arról is beszámolt, hogy az országban eddig valamivel több mint 2 millió polgár kapta meg a koronavírus elleni védőoltásnak legalább az első adagját, mindkét adagját pedig nagyjából 1,4 millió. Ez az oltási arány továbbra sem megfelelő, húzta alá, majd értetlenségének adott hangot, hogy a vakcina iránti érdeklődés meg sem közelíti a 60 eurós támogatás irántit, rámutatva, hogy utóbbit 12 óra leforgása alatt több mint egymillióan igényelték. „Örülök annak, hogy rövid idő alatt ilyen sokan igényelték az állami támogatást, csupán arra kérem a polgárokat, hogy ugyanilyen lelkesedéssel viszonyuljanak a védőoltáshoz is. Nem csak jogaink vannak, a felelősségről sem szabad megfeledkezni. Ahhoz, hogy Szerbia fejlődhessen és dolgozhasson, minél több polgárnak kell felvennie a védőoltást" – fejtette ki Vučić.

NINCS GAZDASÁG EGÉSZSÉG NÉLKÜL
Miloš Vučević szavai szerint az újvidéki Covid-kórház adukártya a koronavírus elleni küzdelemben. Mindez nem valósulhatna meg, ha Szerbia gazdasági erőnléte nem olyan lenne, mint amilyen jelenleg. A kórház a prosperáló jövő biztosítéka, „hiszen a gyárak és a gazdasági beruházások mit sem érnek, ha az emberek nem egészségesek". Vučević szerint a kórház ideális helyszínen épül, „mivel a város többi részével való összeköttetés kiváló".
Igor Mirović köszönetet mondott Aleksandar Vučićnak, valamint a szerb kormánynak, amiért az elmúlt 5-6 évben jelentős beruházások valósultak meg az egészségügyben, mind országos, mind tartományi szinten. „Ennek köszönhetően a vajdasági egészségügy sokkal felkészültebb volt a koronavírus-járvány kezdetén, mint amilyen egyébként lett volna" – húzta alá Mirović.

Branislav Tiodorović (világos zakóban középütt) állítólag nem hallott arról, hogy már nagyban nyomtatják a „Szerbia legyőzte a koronát” feliratú óriásplakátokat (Fotó: Beta)

Branislav Tiodorović (világos zakóban középütt) állítólag nem hallott arról, hogy már nagyban nyomtatják a „Szerbia legyőzte a koronát” feliratú óriásplakátokat (Fotó: Beta)

MINDEN MARAD A RÉGIBEN
Az egészségügyi válságstáb ülése után megtartott sajtótájékoztatón Branislav Tiodorović epidemiológus közölte, a jelenlegi járványhelyzet okán nem javasolták a korlátozások enyhítését, megismételve, hogy az érdemi enyhítés tekintetében a száz alatti napi esetszám a cél. Megtörténhet, hogy az ünnepek után, bizonyos korlátozások foganatosításával, javasolják a vendéglátóhelyek beltéri részének a megnyitását, tette hozzá, arra kérve az ágazatban dolgozókat, hogy vegyék fel a védőoltást.
A szakértő a közelgő ünnepek kapcsán fegyelmezett magatartásra kért mindenkit, „hogy ne ismétlődhessen meg a februári munkaszüneti napokat követő helyzet".
Szerinte az immunizáció kezdete kiváló volt, jó lenne, ha ez a továbbiakban sem változna. Következő lépésben a munkaaktív korosztály immunizálására összpontosítanak, mindenekelőtt azokban a munkaközösségekben, amelyekben sokan dolgoznak – emelte ki Tiodorović, majd bejelentette, hogy május 15-én megkezdődik a fiatalokat célzó oltásnépszerűsítő kampány.
Válaszolva az azzal kapcsolatos újságírói kérdésre, hogy egyes sajtóértesülések szerint bizonyos szerbiai nyomdákban már készítik a májusban közszemlére teendő „Szerbia legyőzte a koronát" feliratú óriásplakátokat és szórólapokat, Tiodorović közölte: a járvány felett addig nem lehet győzelmet hirdetni, amíg ezt az Egészségügyi Világszervezet meg nem teszi. „A világ egy nagy falu, Indiában, de Európa bizonyos térségeiben is újfent rendkívül súlyos a helyzet, nem valószínű, hogy májusban bárki kihirdeti a járvány feletti győzelmet", majd megjegyezte, hogy egyébként semmit sem hallott az említett óriásplakátokról.

2138 új fertőzött – 26 elhunyt
A szerdai járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 13 832 koronavírus-tesztet végeztek el, ebből 2138-nak az eredménye volt pozitív (15,46 százalék). Hivatalosan a vizsgált egy napban 26 Covid-páciens hunyt el, 6312 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,92 százalék. A kórházakban országszerte 4987 Covid-pácienst kezelnek, 161-nek mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 675 új fertőzést jegyeztek, ebből 129-et Újvidéken. A tartományban 11 358 aktív fertőzést tartanak nyilván.