2024. április 24., szerda

Köztársasági válságtörzs: nincs lazítás az előttünk álló ünnepnapokon

A köztársasági válságtörzs mai ülésén három fontos döntés született, a legfontosabb pedig az, hogy az előttünk álló ünnepnapokon nincs lazítás. 

A Blic értesülése szerint amennyiben a napokban tapasztalható kedvező adatok látnak napvilágot, vagyis mérséklődik a járványügyi helyzet, akkor felülbírálják a jelenlegi intézkedéseket, és döntenek arról, hogy a vendéglátóipari egységek 22 óráig nyitva tarthatnak-e zárt térben is, de csak a kapacitásuk 50 százalékában.

Branislav Tiodorović epidemiológus az ülés után elmondta a sajtó képviselőinek, hogy csak május 8-ától lehet a lazításon, az intézkedések enyhítésén gondolkozni, de akkor is a fokozatosság figyelembevételével foganatosítanak intézkedéseket.

Lazításról csak akkor lehet szó, ha az újonnan fertőzöttek száma lecsökken. Ha ez megfigyelhető lesz és az intézkedéseket tiszteletben tartja a lakosság, akkor május 8-a után fontolóra vehetjük fokozatos lazítást – fejtette ki Tiodorović.

Az ülésen többek között szó volt arról is, hogy az üzletközpontokban oltópontokat létesítenek, valamint arról is, hogy az illetékesek azon fognak dolgozni, hogy más országokkal megegyezzenek az immunizációs digitális bizonylat kölcsönös elismeréséről.

Darija Kisić Tepavčević miniszter és epidemiológus, a válságtörzs tagja ma a Prva Televíziónak kijelentette, hogy a járványhelyzet más országokhoz viszonyítva kedvezőnek mondható, ám népesebb összejövetelek zárt helyeken még sokáig nem lesznek biztonságosak, ezért nem is tarthatók.