2024. március 29., péntek

Kisić Tepavčević: Még sokáig nem lesz biztonságos a gyülekezés

Darija Kisić Tepavčević, az országos válságtörzs tagja ma kijelentette, hogy a járványhelyzet az országban kedvezőbb, mint más országokban, viszont a zárt térben történő tömeges gyülekezés még sokáig nem lesz biztonságos – írja a Vajdasági RTV.

A Prva televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy nincs még hely az enyhítéseknek, majd hozzátette, hogy az országban csökken a fertőzöttek száma, de a vírus még mindig jelen van és még sok beteget lélegeztetőgép tart életben.

– Valóban csökkenő tendenciát tapasztalunk, azonban az előírások változtatását a járványhelyzet alakulásának fényében fogjuk megtenni – mondta Kisić Tepavčević.

Felszólította azokat a polgárokat, akik még nem vették fel az oltást, hogy ezt mielőbb tegyék meg annak érdekében, hogy megőrizzék saját és családtagjaik életét is. – Ez a küzdelmünk kulcsa, minden rajtunk múlik, mindannyian egyenként is fontosak vagyunk a koronavírus elleni küzdelemben – jelentette ki.

Hozzátette, hogy az idősotthonok lakóinak több mint 80 százaléka már felvette az oltást, ezért a látogatások engedélyezettek, valamint az intézmények lakói is kimozdulhatnak az épületekből. A még be nem oltott személyeknek viszont a visszatérés után kötelező a karantén.

Elmondta, hogy vannak olyan idősotthonok, amelyeknek minden lakója már felvette az oltást, ez pedig kedvező járványhelyzetet teremtett az intézményekben, ugyanakkor jelenleg 237 lakó pozitív a koronavírusra, de a többségük tünetmentes.

– Előfordulnak olyan esetek is, amikor egy revakcinált személynél negatív antigén teszt eredmény születik és elővigyázatosságból kórházi kezelésre küldik. A betegeknek azonban a legtöbb esetben nincsenek tüneteik és kiválóak az eredményeik. Látszik, hogy a legérzékenyebb rétegnél is mennyire hatékony az oltás – mondta Kisić Tepavčević.

Elmondta, hogy a 24 óránál tovább tartó látogatások az idősotthonokban, valamint a lakók távolléte csak különleges engedéllyel lehetséges.