2024. április 26., péntek

Európa Tanács: az európai kormányoknak többet kell tenniük a sajtószabadság védelmében

Az Európa Tanács főtitkára a sajtószabadság május 3-án esedékes világnapját megelőzően kiadott nyilatkozatában arra szólította fel az európai kormányokat, hogy tanúsítsanak erősebb politikai akaratot az újságírók és a független újságírás védelmében azért, hogy megállítsák a média szabadságának romlását a kontinensen.

Marija Pejčinović Burić mindenekelőtt arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európa Tanács újságírók biztonságával foglalkozó platformjának friss jelentése 201, újságírók ellen elkövetett támadást tartalmaz 2020-ban a tanács tagállamaiban. Számuk egy év alatt 40 százalékos növekedést mutat.
A 47 tagállamot számláló, strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet főtitkára aggodalmának adott hangot az újságírók biztonságának vizsgálatát végző platform jelentésének megállapításai miatt. A 14 nemzetközi, médiaszabadsággal foglalkozó szervezet által összeállított dokumentum ugyanis 52 fizikai támadást és 70 zaklatással vagy megfélemlítéssel összefüggő esetet tartalmaz. Újságírók meggyilkolása miatt számos vizsgálat van folyamatban, és legalább 24 esetben nem történt még felelősségre vonás – mondta. A jelentés emellett a médiaszabadságot fenyegető kihívások között a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó rendkívüli intézkedések jelentette korlátozásokat is megemlítette.
Marija Pejčinović Burić kijelentette: a média szabadságának tiszteletben tartása sok országban csökken, a koronavírus-járvány időszakában nőtt az újságírók megfelemlítése, a cenzúra és megtorlások száma. A kormányoknak kötelességük biztosítani, hogy az újságírók erőszaktól és megfélemlítéstől mentesen végezhessék munkájukat, köztük oknyomozó tevékenységüket, amely magában foglalja az állami hatóságok felelősségre vonását is döntéseikért és cselekedeteikért.
Az Európa Tanács készen áll arra, hogy támogassa tagállamait olyan környezet megteremtésében és előmozdításában, ahol a sokszínű és független média el tudja látni szerepét, és hozzájárulhat a demokrácia megerősítéséhez – tette hozzá az Európa Tanács főtitkára.