2024. április 24., szerda

Pénz, pénz, pénz

A parlament tegnap több államközi megállapodásról tartott vitát

A köztársasági képviselőház napirendjén tegnap négy olyan államközi megállapodás szerepelt, amelytől Szerbia újabb beruházásokat és gazdasági fellendülést remél. Mint arra Siniša Mali pénzügyminiszter rámutatott, a mikro-, kis- és középvállalatok számíthatnak jelentős beruházásokra, és a belgrádi metró építése is hamarosan megkezdődhet.
Szerbia és Kína két, a vámolási folyamatokat érintő megállapodást kötött meg. Az egyik az AEO (Authorised Economic Operator) program kölcsönös elismerésére vonatkozik, amelynek célja, hogy egyensúlyt teremtsen a növekvő biztonsági elvárások és a megbízható kereskedők számára nyújtott vámkönnyítések között. A megállapodásoktól Mali nagyobb kereskedelmi forgalom megvalósítását várja Szerbia és Kína között.
A képviselők vitát folytattak a Szerbia és az Egyesült Államok közti beruházásokat serkető megállapodásról is. A pénzügyminiszter elmondta, ez a dokumentum annak a washingtoni megállapodásnak a következménye, amelyet tavaly Aleksandar Vučić államfő és Donald Trump, az USA akkori elnöke írt alá. Szavai szerint Szerbia az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társasággal abban állapodott meg, hogy jótállás formájában első körben az amerikai pénzügyi intézet 400 millió dollárt implementál a szerbiai kommerciális bankokba, hogy a gazdaság működését serkentse. További jótállásokra is számítani lehet, ennek révén pedig további egymilliárd dollárra, ami jelentős infúziót jelent majd a vállalatok számára a járvány okozta nehézségek után.
A megállapodásban foglalt jótállást részletezve Mali elmondta, hogy a pénzeszközöket a mikro-, a kis- és a középvállalkozásoknak szánták a vállalatok likviditásának fenntartására, beruházásokra és az üzletelés ösztönzésére.
A Franciaország és Szerbia közti együttműködésről szóló megállapodás, amely a prioritást élvező szerbiai projektumok megvalósítását érinti, adott esetben a belgrádi metró, valamint a villamosenergia-elosztó központ építését. Ennek elfogadása révén már két hét múlva a parlament napirendjére tűzik a metróról szóló törvény meghozatalát, hogy már az év végén megkezdődhessenek a munkálatok.