2024. március 28., csütörtök

Alkotmányellenes alkotmánymódosítás?

Tiltakozik az alaptörvény-módosítási módszer ellen a CEPRIS

Úgy harangozták be az alkotmánymódosítással kapcsolatos közvitát, hogy a képviselőház még nem hozta meg a döntését az alkotmánymódosítás folyamatának elindításáról – áll az Igazságügyi Kutatások Központja (CEPRIS) közleményében. Az állam az alaptörvény igazságügyet érintő részeit készül módosítani. A központ véleménye szerint a kormány azt várja el a szakértőktől, hogy tegyenek legitimmé egy olyan folyamatot, amely voltaképpen már négy éve zajlik, mindvégig a nyilvánosság teljes kizárásával. Felszólította a parlament alkotmányügyi és törvényhozási testületét, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a közvélemény is bekapcsolódjon az alkotmány módosításába. A CEPRIS úgy ítélte meg, a bizottság megtehetné ezt a parlamenti ügyrenddel összhangban: felállíthatna egy szakértői testületet, melynek a feladata a megfelelő javaslatok kidolgozása lenne a leendő alkotmányos változásokra. Ez a testület határozná meg azt is, mikor és hol tartsanak a kérdéssel kapcsolatban közvitákat, s ennek a testületnek a tagjai közé a szakértőket is be kellene választani – állapította meg a nem kormányzati szervezet.

Jelenleg olyan helyzetben vagyunk – véli a CEPRIS –, melyben azt várják el a szakértőktől, közvitán nyilvánítsanak véleményt egy eddig nem is látott javaslatról, egy olyan folyamatban, amely hivatalosan a kezdetét sem vette a képviselőházi jóváhagyás elmaradása miatt. Ez lényegében alkotmányellenes eljárás, az alaptörvény módosítási kísérlete ütközik az alaptörvény előírásaival – állapította meg az igazságügyi kutatásokkal foglalkozó szervezet.

Kifogásolták azt is, hogy tagjaikat nem hívták meg a leendő közvitára, annak ellenére, hogy igazságügyi szakértők, bírók, ügyészek. A gyakorlattal ez is erősen ütközik. Emlékeztettek, hogy a CEPRIS-t korábban államellenes tényezőként bélyegezték meg a parlamentben. Úgy tűnik, az ilyen viszonyulás folytatódik – tették hozzá.