2024. április 20., szombat

Janković: Olyan környezetet kell teremtenünk, ahol az áldozat biztonságban érzi magát

Az ügyészségen megnyitott Dragan Marković Palma elleni ügy, amelyben a vádak szerint kiskorúakat is molesztált, kiváló lehetőséget nyújt a jog uralmának és a nem kivételező jog bebizonyítására – jelentette ki a Szerbiai RTV-nek nyilatkozva Brankica Janković jogegyenlőség-védelmi biztos.

Kihangsúlyozta, hogy nincs helye a feltűnéskeltésnek és a reakcióktól függ a jogi intézményekbe vetett jövőbeni bizalom.

Nincs helye a szenzációhajhászásnak, mert arra kell gondolnunk, hogy most is egy nő, lány, vagy kislány a feljelentésen gondolkodik. Láthattuk, hogy valóban ijesztő vádak lettek felhozva és kislányokról is szó van, vagyis kiskorú gyermekekről – mondta Janković.

Kiemelte, hogy olyan környezetet kell teremteni, hogy azok a nők, akik bejelentést tettek, vagy szeretnék ezt megtenni biztonságban érezhessék magukat.

Olyan környezetet kell teremtenünk, amelyben minden áldozat, aki szeretné bejelenteni az esetet, vagy már megtette azt, ne érezze veszélyben magát. A bejelentést akkor tette meg, amikor bírta, mert ezt éveken keresztül tartó szenvedés, gondolkodás, fájdalom előzte meg, míg a feljelentés mellett döntott. Ilyenkor a legtöbb, amit tehetünk, hogy folyamatosan támogatjuk ezeket a nőket – hangsúlyozta ki Janković.

Hozzátette, hogy az intézményeknek végezniük kell a munkájukat és nagyon fontos, hogy ezt az ügyet a kragujeváci Fellebbezési bíróság döntése értelmében a jagodinai Felső Ügyészségről a kraljevói ügyészségre helyezték át.

Az elmúlt héten, amikor elkezdtek beszélni erről az ügyről, óriási nyomás nehezedett a jagodinai ügyészre, hogy két-három napon belül tegyen valamit. Senkit sem ismerek, aki ilyen rövid idő alatt elegendő bizonyítékot tudna összegyűjteni – mondta Janković.

Marinika Tepić április 19-én tartott sajtókonferenciáján hozott fel vádakat Dragan Marković Palma és más személyek számlájára is, amelyek nők és kislányok molesztálására vonatkoztak Jagodinában. Marković visszautasította a vádakat és azzal a magyarázattal állt elő, hogy mindez azért történik, mert Dragan Đilast előzőleg kérdőrevonta, hogy honnan van pénze egzotikus helyeken bejelentett folyószámlákon. A jagodinai ügyészég utasította a rendőrséget, hogy részletesen nyomozza ki az ügyet.