2024. április 20., szombat

Mely országokba utazhatunk turistaként?

A koronavírus jelentősen megnehezíti a külföldre való utazást, néhol teljesen meg is tiltja azt, mint Nyugat-Európában. Egyedül csak külföldi útlevéllel, vagy munkaengedéllyel lehet bejutni, vagy mint Svájc esetében tizennégy napos karantén vár az országba belépni szándékozókra – írja a Szerbiai RTV.

Az idegenforgalmi ügynökségek szerint a tehetősebbek távoli úticélokat választottak, amelyekre szinte minden hely el lett adva.

Nagyon sok turistánk Dubaiba, a Maldív-szigetekre, Zanzibárba és más távoli úticélokra fizettek be. Valamennyivel kevesebben a környékre, Európában viszont nem, mivel azok az országok még mindig zárva vannak a polgáraink előtt – mondta Igor Vranješević, a Jumbo travel idegenforgalmi cég ügynöke.

Akik gépkocsival kelnek útra, számukra csak Észak-Macedónia és még néhány környező ország van nyitva.

Magyarországra nem lehet bejutni turistaként, Horvátországba viszont már igen. Bosznia-Hercegovinába PCR teszt nélkül is be lehet lépni, Montenegróba és Albániába szintén tesztek nélkül bejuthatunk, Bulgáriába teszttel és Romániába sem lehet utazni turistaként – hangsúlyozta ki Vranješević.

Görögország várhatóan május 15-től nyitva áll a turisták előtt, erősítette meg Kiriákosz Micotákisz elnök, kiemelve azt is, hogy a járványhelyzet stabilizálódni látszik az országban, amelyhez az oltakozás is nagyban hozzájárult.

Ennek ellenére hozzátette, hogy még mindig magas a fertőzöttek száma és a polgároknak nem lenne szabad utazgatniuk a húsvét hétvége alatt, amely április 30-án veszi kezdetét.