2024. április 23., kedd
ZOMBOR

Virágvásár

A járványhelyzet ellenére sikerült megtartani a tavaszi virágvásárt, amit a szervező, Dušan Kontić vállalkozó, hagyományosan a katolikus és a pravoszláv húsvét közti periódusra időzít. A korábbi évekhez képest annyi változás történt, hogy a rendezvényt nem a sétálóutcán, hanem a Szentháromság téren, közismert nevén a Kopasztéren rendezték meg.

Az elmúlt héten szerdától szombatig mintegy negyven termelő kínálta a portékáját a vásáron. A virágkertészek hagyományosan visszajárnak Szabadkáról, Szőregről (Sirig), Vranjeból Zomborba, a bácskertesiek (Kupuszina), šantićiak (Aleksa Santić), gádoriak (Gakovo) jelenléte pedig természetes.

A legnagyobb kínálat muskátliból volt, és ez is bizonyult a legkelendőbbnek. Szépen fogytak a törpe kaktuszok, különösen a tövis nélküli fajták, de akadt, aki kimondottan egzotikus növényeket keresett, orchideát, kakiszilvát, japán almát, nashi japán körtét, vadcitromot. A gyümölcsfák virágoztak, termés is mutatkozott rajtuk, megfelelő gondozás mellett idén már szüretelni is lehet róluk.