2024. április 19., péntek
SZENTTAMÁS

Egy nap a holnapért

A Föld napját immár 51 éve április 22-én ünnepeljük. Ezen a napon hívjuk fel a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására, és felszólítjuk a polgárokat, hogy változtassák meg a természethez és a természeti erőforrásokhoz való hozzáállásukat. Az Egy nap a holnapért, a klímáért mottó Szenttamáson ezúttal három helyen visszhangzott: az általános iskolában, a Kultúrotthonban és az önkormányzatban.

A szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola 5/1 és 5/5 osztályos diákjai azt a feladatot kapták, hogy fényképezzék le az embernek a természetre gyakorolt pozitív és negatív hatásait.

„Azt, hogy negatív esetből sokkal több van, mindenki láthatja. Sajnos ők ebben a környezetben nőnek fel, és ezekből tanulnak. Legyünk mi magunk azok a változások, amelyeket magunk körül akarunk látni. Polgártársaink pozitív hatása mérhetetlen, amiért nagyon hálásak vagyunk” – hallottuk az iskola Csiga-Bigi szakkörén.

A szenttamási Kultúrotthonban a Föld napja alkalmából kreatív és egyúttal edukatív műhelymunkát szerveztek az óvodások és az alsós diákok számára. Mivel ez egy olyan ünnep, amely alapvetően a környezettel és a környezetvédelemmel foglalkozik, olyan játékok készültek, amelyek szélenergiát használnak a meghajtáshoz: szélmalmok és papírsárkányok. A műhelymunkába a gyerekek mellett a szülők és az intézmény dolgozói is bekapcsolódtak. Lazar Paroški, a Kultúrotthon munkatársa egy csónakból, evező segítségével illusztrálta a folyók és a tengerek szennyezettségét, és felhívta a gyermekek figyelmét a környezetvédelem fontosságára. Mint mondta, nagyon oda kell figyelni a Föld „egészségére”, mert csak ezen az egy bolygón élhetünk, ami a miénk.

Összefoglalva a műhelymunka lényegét, Sonja Stojnović, az intézmény igazgatója elmondta, papírsárkányok és kis szélmalmok készültek, majd a gyerekek egy vetélkedő keretében bizonyíthatták, hogy mit tudnak az ökológiáról és az éghajlatról. A legjobbak számára alkalmi ajándékokat, földgömböket, színezőket, könyveket biztosítottak.

Tekintettel arra, hogy a járványügyi előírások továbbra is érvényben vannak, a szenttamási önkormányzatban szimbolikusan emlékeztek meg a Föld napjáról. Milica Zarić polgármester-helyettes, dr. Ilija Gazepov, a községi tanács környezetvédelemmel megbízott tanácsosa, a helyi Gazdaságfejlesztési Iroda, valamint az Ifjúsági Iroda képviselői a községháza bejáratánál egy fenyőfát ültettek el. A faültetéssel azt üzenték, hogy minden új fa új életet és tisztább levegőt jelent, és hogy mindez a környezet védelmét szolgáló cselekedeteknek csupán a kezdetét jelenti.