2024. április 19., péntek

Több energiával – de sikerült

Nagybecskereken befejeződött a Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválja

Nagybecskereken hétfőn este az ünnepi díjkiosztóval befejeződött a Vajdasági Hivatásos Színházak 70. Fesztiválja. A jubiláris rendezvény tavaly tavasszal elmaradt. Az idén is korlátozott számú néző láthatta a 9 vajdasági színház 12 előadását.
Csak a fesztivál megnyitója és az ünnepi díjátadó rendezvény volt közös. A járványhelyzet miatt ugyanis mindenki a saját színházában, Nagybecskereken, Zomborban, Szabadkán, Újvidéken és Versecen lépett fel. Ennek ellenére a rendezvény sikere nem vonható kétségbe. A zsűrinek ezúttal sem volt könnyű dolga.

Fülöp Tímea szülővárosában (Fotó: Kecskés István)

Fülöp Tímea szülővárosában (Fotó: Kecskés István)

– A vajdasági színházak szemléje megmutatta az itteni színházi életnek a gazdagságát, a kiváló színészeket, rendezőket és színházi dolgozókat. Amellett a rendkívül aktív és kiváló minőségű gyermekszínházakat is láttunk. Azt is megmutatta a fesztivál, hogy a koronavírus nem győzött le bennünket, hogy a közönség alig várta, hogy felemelkedjen a színház függönye. Különösen a gyerekek nézték nagy lelkesedéssel az előadásaikat, kedvenc hőseiket és színészeiket. A szelekció pedig megmutatta a választás minden nehézségét, hiszen színvonalas színdarabok voltak kínálatban, nyilatkozta Vida Ognjenović író, rendező, a fesztiváli zsűri elnöke.
Három magyar nyelvű előadás volt versenyben. A Kosztolányi Színház előadásában Gusztáv a hibás mindenért című előadás szerepelt, az Újvidéki Színház Tolsztoj Anna Karenina című produkciójával vett részt a szemlén, a Szabadkai Gyermekszínház Színháznak szeretettel című előadását is láthatta a közönség. Mindhárom előadás többszörös díjazott.
– A fesztivál megmutatta, hogy soha nem szabad föladni. Ez a jubiláris fesztivál hátrányos körülmények között megrendezett rendezvény volt. Ezzel a sajátságos megoldással, hogy a megnyitó és a záró est az Becskereken volt, viszont a többi előadást azokban a városokban játszották, ahonnan jöttek volna a versenyző színházak. Ez a sajátságos megoldás ugyan több energiát követelt, de sikerült. Remélem, hogy soha többé nem kell megismételnünk a fesztivált ilyen módon. De a fesztiválnak a Vajdaság-szerte történő szétszórása egy jó gondolat, egy sikeres megoldás volt. Voltak ennek a fesztiválnak időszakai, amikor a vajdasági magyar színházak domináltak. Úgy tűnik, hogy ismét egy ilyen korszakban vagyunk. Mert például a 70. fesztiválon is igazából az Újvidéki Magyar Színház dominál, hét díjjal, és a Szabadkai Gyermekszínház a második legdíjazottabb színház ezen a fesztiválon, nyilatkozta a fesztivál végén Venczel Valentin, a Vajdasági Hivatásos Színházak Közösségének elnöke.

A díjkiosztó pillanatai (Fotó: Kecskés István)

A díjkiosztó pillanatai (Fotó: Kecskés István)

Fülöp Tímea Ana Karenina szerepéért érdemelte ki a legjobb női színésznek járó elismerést. Beugróként, rövid idő alatt, ráadásul egy másik társulatból, Szabadkáról Újvidékre érkezve kellett megformálnia a szerepet. Eddigi színészi pályájának a legnagyobb elismerését szülővárosában, Nagybecskereken vehette át. Megköszönte a rendező, valamint a kollégák bizalmát és segítségét.
Béres Mártának nagyon köszönöm, hogy sokat segített. Ugyanis ő most anyai örömöket él át és ezért nem ő játszotta a szerepet. De biztos vagyok abban, hogyha ő játszotta volna, ez a díj ugyanúgy az ő kezében lenne. Úgyhogy én most meg szeretném osztani Béres Mártával ezt a díjat, és szeretném, ha ezt mindkettőnk így fogadná el, nyilatkozta Fülöp Tímea. 
Az idei fesztivál az újvidéki Ifjúsági Színház társulatának Szerelem című szerzői projektumával zárult.