2024. április 19., péntek

A szerbiai csecsemőrablásokról Krakkóban

K. Kovács Ákos Branka című filmje két fesztiválon is versenyben

A szabadkai K. Kovács Ákos Branka című kisjátékfilmjének világpremierje a Krakkói Filmfesztiválon lesz. Ez a filmes seregszemle – amelyet május 30-a és június 6-a között rendeznek meg a lengyel nagyvárosban – Oscar-nomináló fesztivál. A Branka című alkotás Magyarországon is versenyez, mégpedig a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon, amelyet május 27-e és június 2-a között tartanak meg Budapesten, a Toldi moziban.

A film társrendezője és -forgatókönyvírója Oláh Tamás, operatőr Tóth Levente, szereplők: Dina Mušanović, Antóci Dorottya, Vicei Natália, Nenad Pećinar, zeneszerző: Szerda Árpád, Ábrahám Máté.

A 24 perces, a törökkanizsai kórházban forgatott alkotásról a Magyar Média Mecenatúra honlapján a következő olvasható: „Jugoszlávia, 1991. Valahol a magyar határ közelében, messze a háborús frontvonalaktól Branka, egy szarajevói ápolónő munkát kap egy állami kórház szülészeti osztályán. A fiatal lány teljesen egyedül van. Családjától távol csak magára számíthat. Első munkanapján ismerkedik meg a szinte még kamasz Angélával, egy magyar nemzetiségű kismamával, aki magányosan várja első gyermekét. Rövid idő alatt szoros kötelék szövődik közöttük. Önmagukra ismernek a másik kiszolgáltatottságában. Ám hamarosan kiderül, hogy nem a magány a legnagyobb teher, amivel Brankának meg kell küzdenie. Az osztály karizmatikus főorvosa megpróbálja rávenni arra, hogy segítsen újszülötteket kicsempészni a kórházból, majd hitesse el a szüleikkel azt, hogy a külföldi pároknak eladott babák a születésük után nem sokkal meghaltak. Az önmagát és családját is féltő lánynak élete legnehezebb döntését kell meghoznia.”