2021. augusztus 1., vasárnap
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Elégedetlenek az oltási mutatókkal

Az orvosok indokoltnak tartják az immunizáltak pozitív diszkriminációját

A koronavírus elleni védőoltás életet ment, nem fáj, semmi ok hát arra, hogy az emberek ne vegyék fel – emelte ki Aleksandar Vučić, aki a niši körzethez tartozó Pukovacban kapta meg a védőoltás második adagját.

Vučić a niši körzethez tartozó Pukovacban kapta meg a védőoltás második adagját (Fotó: FoNet)
Vučić a niši körzethez tartozó Pukovacban kapta meg a védőoltás második adagját (Fotó: FoNet)

Megismételte, hogy Szerbia azon kevés országok egyike, amelyeknek sikerült elegendő védőoltást vásárolniuk, „a polgároknak érdemes élniük a felkínált lehetőséggel". Más országokban nem áll rendelkezésre elegendő oltóanyag, ezért tömegesen érkeznek Szerbiába, hogy felvegyék a vakcinát, miközben itthon az érdeklődés nem akkora, mint amilyennek lennie kellene – közölte az államfő. Mint hozzátette, Doljevac község egyike annak a 22 helyi önkormányzatnak, amelyekben a legalacsonyabb az oltási arány, ám arról biztosították, hogy miután itt vette fel a védőoltás második adagját, 7 napon belül jelentősen többen fogják igényelni a vakcinát.
– Az édesanyám is azok közé tartozik, akik az oltás felvétele után fertőződtek meg, ám ha nem kapta volna meg a védőoltást, krónikus betegként nem élte volna túl a betegséget. Azzal, ha valaki felveszi a védőoltást, nemcsak saját életét védi, hanem hozzátartozóiét is, valamint hozzájárul az ország gazdasági felépüléséhez – fogalmazott Vučić.
A járványügyi korlátozások enyhítésének témájához kapcsolódóan az elnök közölte, erről az egészségügyi válságstáb dönt.
– Az egészségügyi miniszter és az orvosok indítványa az, hogy pozitív diszkriminációt foganatosítsunk azok vonatkozásában, akik megkapták a védőoltást. Például azt kérik, hogy a vendéglátóhelyek beltéri részében csak az immunizáltak tartózkodhassanak, vagy csak ők mehessenek mérkőzésekre. Nem egyszerű erről dönteni. A járványügyi mutatók valamivel jobbak, mint egy hete, azzal, hogy három településen rosszabbodtak. Meglátjuk, a következő néhány napban. Ami engem illet, örülnék, ha korlátozások nélkül működhetnének a vendéglátóhelyek, hiszen az hozzájárulna a gazdasági növekedéshez – fejtette ki Vučić.
A szerb kormány ezt megelőzően a B92 hírportálnak megerősítette, hogy az egészségügyi válságstáb szerdán ülésezik. Ana Brnabić szerint nem indokolt a korlátozások szigorításától tartani, azzal, hogy az egészségügyi szakértők nem enyhítenék a jelenleg hatályosakat. A Pink Tv-ben vendégeskedve a kormányfő arról is beszélt, hogy jelenleg az oltási arány növelése az elsődleges cél. Felülvizsgálták, hogy milyen módon lehetne még több személyt oltásra ösztönözni, mivel még mindig vannak olyan önkormányzatok, amelyekben nem megfelelően szólították meg a polgárokat – tette hozzá. A miniszterelnök értesülései szerint 500-600 ezer olyan polgár van, aki felvenné a védőoltást, ám nem engedheti meg magának, hogy olyan településre utazzon, ahol oltópont működik. A védőoltás első adagját eddig a felnőttkorúak 34 százaléka kapta meg, a másodikat pedig 23 százaléka – emelte ki Ana Brnabić.

2145 új fertőzött – 29 elhunyt
A hétfő és a kedd között eltelt 24 órában 13 688 koronavírustesztet végeztek el, ebből 2145-nek az eredménye volt pozitív (15,67 százalék). A vizsgált egy napban hivatalosan 29 Covid-páciens hunyt el, 6286 a járvány kezdete óta; a halálozási arány 0,92 százalék. A kórházakban országszerte 5146 Covid-pácienst ápolnak, 171-nek mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 566 új fertőzést jegyeztek, ebből 143-at Újvidéken. A tartományban 11 339 aktív fertőzést tartanak nyilván.