2024. április 20., szombat

A külföldről importált gyümölcsöt hazaiként adták tovább, 68-an buktak le

Az adórendőrség és a belügyminisztérium ellenőreinek közös fellépése során 68 személyt letartóztattak adócsalás, pénzmosás, hivatali visszaélés, és hivatalos dokumentum hamisítása miatt. Az elfogott személyek 107 millió dinárral megkárosították az állami költségvetést, és több mint 104 millió dinár illegális vagyongyarapodásra tettek szert – áll az adóhatóság közleményében.

Hozzátették, hogy a letartóztatott személyeket 48 órás őrizetbe tették.

Ahogyan a közleményben leírják, 2017 és 2018 között belgrádi, draževaci és podgorcai mezőgazdasági vállalatok vezetői 63 mezőgazdasági termelővel együttműködve a fent említett három vállalat valamelyikén keresztül megszervezték a gyümölcsbehozatalt Görögországból. Ezt követően a külföldről importált gyümölcsöt hazaiként feltüntetve hamis dokumentumokkal Oroszországba exportálták. A mezőgazdasági üzemek tulajdonosai a hamis dokumentumok alapján az áfa-kompenzáció jegyében a számlájukra befizetett pénz egy részét visszaküldték e társaságok felelős személyeinek, és így illegális vagyongyarapodásra tettek szert 104.755.884 dinár összegben.

Ezenkívül a gyanúsítottak az áfa és a társasági jövedelemadó megfizetésének részleges elkerülése érdekében csökkentették az adófizetési kötelezettséget azáltal, hogy törvénytelenül az adó kompenzációt használták fel és illegálisan növelték az üzleti költségeket, ami 107.103.765 dinár összegben károsította a szerb költségvetést.

A gyanúsítottak ellen közös bűnvádi feljelentést tettek a niši Felsőbb Ügyészségen.