2024. április 20., szombat

Rama hosszabbításra készülhet

Az albániai ellenzék vezető pártja alighanem korán örült választási „győzelmének”

Lehet, hogy elhamarkodottan nyilvánította magát győztesnek az albán ellenzék vezető pártjának elnöke, Lulzim Basha, a vasárnapi parlamenti választás befejezése után két órával. Egy nappal később a részleges, ámde hivatalos eredmények ugyanis azt mutatták, hogy az Edi Rama miniszterelnök vezette szocialisták győztek, és az eddigi nyolc év után még négyig kormányozhatnak.

Két órával az albániai parlamenti választás befejezése után „egyértelmű győzelemről” beszélt a legerősebb ellenzéki párt vezetője. A 46 éves Lulzim Basha mindjárt meg is köszönte választóknak, hogy az általa vezetett Albán Demokrata Pártra (PD) szavaztak vasárnap.

Másnap azonban kiderült: a „győztes” elszámította magát. Az előzetes, de hivatalos adatok szerint az első helyet ugyanis a már nyolc éve folyamatosan kormányzó Albán Szocialista Párt (PS) szerezte meg. Az Edi Rama miniszterelnök vezette politikai erőt a választók ötven százaléka támogatta, a fő riválisának tartott jobboldali PD-t pedig 39 százalék.

Bár a végleges eredmény kihirdetésére még várni kell, – voksok harminc százalékának tegnapi összesítése után – a közölt számok arra utalnak, hogy az 56 éves Rama és pártja nyolc év után is folytathatja a kormányzást, immár a harmadik egymást követő ciklusban. A 140 tagú parlamentbe 70 képviselőt küldhet, míg a PD kénytelen beérni 56-al, az utánuk következő, szintén ellenzéki Szocialista Mozgalom az Integrációért (LSI) pedig tíz mandátumnál kevesebbel, merthogy a választók alig hét százaléka támogatta.

Úgy tűnik, az ellenzéki pártok nem tudtak megfelelő programot bemutatni a lakosságnak, és hiába kampányoltak, szinte egytől egyig a (kormányzati) korrupció és a hatalmi visszaélések ellen, üzenetük nem ért célba. Az sem hatotta meg a lakosságot, hogy a PD a szervezett alvilággal és bűnözőkkel hozta összefüggésbe a kormányzó szocialistákat, sőt korábban (önkormányzati) választási csalásokkal is meggyanúsította.

A választók nem díjazták a vádaskodást, sem a PS és a PD emberei között lezajlott múlt heti lövöldözést, amelyben egy személy meghalt, négy megsebesült. Az új kormánytól inkább a közösség javát szolgáló tetteket várnak. Mindenekelőtt az új típusú koronavírus-járvány leküzdését, és a 2019-es nagy földrengés utáni újjáépítés befejezését. Az 51 ember halálát okozó pusztításban ugyanis csaknem tizenkétezer ház rongálódott vagy semmisült meg, amelyek felújítása, illetve pótlása még nem fejeződött be.

Brüsszel már korábban megfogalmazta elvárásait az uniós csatlakozásra készülő 2,8 millió lakosú Albániával szemben. Az üzenetekből kiderül: a 2014 óta EU-tagjelölt országnak sok területen kell reformokat végrehajtania, elsősorban a siralmas állapotú gazdaságban és az igazságszolgáltatásban, ezenkívül sokkal erélyesebben kell fellépnie a korrupció, a pénzmosás és a szervezett bűnözés ellen.