2024. április 19., péntek

Gyorsvonalon a beoltottak?!

Athén könnyített eljárást ígér, ha mérséklődik a járványhelyzet

Görögországban hivatalosan május 14-én veszi kezdetét a nyaralási idény, a Belgrád és Athén közötti megállapodás értelmében ekkortól könnyített határátlépést tesznek lehetővé azoknak a szerbiai polgároknak az észak-macedóniai–görögországi határon, akik már felvették a koronavírus elleni második védőoltást is, s legalább két hét eltelt az emlékeztető oltás után. Ezeknek a polgároknak a gyorsabb belépése érdekében minden bizonnyal létrehoznak úgynevezett fast line (gyorsvonal) sorokat. Az információt tegnap tette közzé a szerb kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési minisztérium.
Az idény kezdete előtt is beléphetnek Görögországba a szerb állampolgárok, negatív, 72 óránál nem korábbi PCR-tesztre vagy védőoltás-bizonylatra van szükség. Az öt évnél fiatalabb gyerekek esetében eltekintenek a negatív PCR-teszttől. Görögország azt tervezi, hogy a járványhelyzet javulása esetén további könnyítéseket vezet be, például azt, hogy az idősebb gyerekektől sem követeli a negatív tesztet, hiszen számukra egyelőre az oltás sem lehetséges, s a családok számára jelentős többletköltséggel járna, ha minden gyereknek PCR-tesztre lenne szüksége.
A szerbiai polgároknak az is kötelezettségük egyelőre, hogy indulás előtt legalább egy nappal kitöltsék a http://www.travel.gov.gr weboldalon található űrlapot, amit a határon fel kell mutatniuk. Családi utazás esetén minden családtagnak külön nyomtatvánnyal kell rendelkeznie.