2024. április 19., péntek

Évi 8 milliárd dinárba kerülne az államnak a kötelező sorkatonai szolgálat

– Évi 8 milliárd dinárba kerülne az államnak a kötelező sorkatonai szolgálat, de ebbe minden beletartozik: a kiképzés, az étkeztetés, az egyenruha is… Van rá keretünk, hiszen az állam sokkal erősebb és jobban áll, mint korábban. Ebben az évben a fizetéseket is megemeltük, megmutattuk, hogy nagyra értékeljük a katonákat – nyilatkozta ma Nebojša Stefanović védelmi miniszter.

Ahogyan fogalmazott, egy országnak az a legdrágább, ha nem biztosnságos és védtelen.

– Hallották tegnap a jó hírt a gyorsvasút kiépítéséről. Ez csak egy biztonságos országban lehetséges, és mi, mint egy katonailag semleges ország, erős katonaságot szeretnénk – emelte ki Stefanović.

Arra a kérdésre, hogy mi van abban az esetben, ha valaki megkapja a katonai behívót, de munkaviszonyban van, a miniszter úgy válaszolt, hogy az ország talál majd törvényes megoldást erre a helyzetre is, hiszen nem kaphat felmondást az, aki védi a hazáját.

Stefanović elmondta, hogy Szerbia folytatja a fegyverbeszerzést a vezérkar ajánlásainak megfelelően. Hozzátette, hogy továbbra is folytatják a légierő és a légvédelem korszerűsítését.

Kiemelte, hogy az ország gazdaságilag megerősödött és növelheti a katonák bérét.