2021. szeptember 23., csütörtök

Milyen feltételekkel utazhatunk Görögországba?

A görög kormány május 14-ig engedélyezte a szerb állampolgárok számára az országba való belépést 72 óránál frisebb negatív PCR teszttel, valamint 14 naptól régebbi oltási igazolással – áll a kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs minisztérium jelentésében. Ugyanitt kiemelik, hogy öt éves korig a gyermekeknek nem kell negatív PCR teszttel rendelkezniük.

A görög idegenforgalmi minisztériummal közösen kiadott közlemény szerint figyelemmel követik a járványügyi helyzetet a polgárok egészségének megőrzése érdekében, valamint a határ átlépésének megkönnyítéséért is. Ezt a koronavírus-járvány alatti és utáni együttműködésről szóló egyezmény alapján teszik, amelyet még március 29-én írtak alá Belgrádban.

A nyári idény hivatalosan május 14-én kezdődik Görögországban. A görög idegenforgalmi miniszter, Haris Teoharis márciusban tett belgrádi látogatása során kijelentette, hogy várható a határ megnyitása Észak-Macedónia felől is. Ugyanekkor az ún. fast line pontok bevezetését is kilátásba helyezte, melyeken keresztül a beoltott polgárok léphetnék át a határt, a tíz évnél idősebb gyermekek esetében pedig az antigén teszteket fogadnák el – mondta a görög miniszter.
Amennyiben Görögországban tovább javul a járványügyi helyzet, akkor az illetékes minisztérium május 14-ét követően a gyermekek számára további enyhítéseket vezet be – áll a közleményben. A Görögországba való utazást ugyanis leginkább kisgyermekes családok tervezik: mivel e legkisebbeket nem oltják, a tesztelés csak további anyagi terhelést jelentene a családok számára – indokolják döntésüket.

Az utasok emellett kötelesek legkevesebb 24 órával a Görögországba való belépés előtt kötelesek kitölteni egy jelentkezési űrlapot, amelyet a travel.gov.gr. linkre kattintva érhetnek el. A dokumentumot a határátlépés előtt kell bemutatniuk. Családi utazás esetén csak egy űrlapot kell kitölteni az egész család számára – írja az N1 portál.