2024. április 24., szerda

Bejelentkezés nélkül is felvehetőek a védőoltások

Mától kezdve az ország minden oltópontján előzetes bejelentkezés nélkül is lehetőség van felvenni a Sinpoharm védőoltást – írja a 021.rs hírportál. Az elmúlt héten pedig már megkezdték a Pfizer és a Sputnyik V-védőoltások időpontfoglalás nélküli osztását - emlékeztetnek.

Újvidéken a polgárok a Vásár épületében a mai naptól kezdve négy védőoltás közül válaszhatnak. Előzetes bejelentkezés nélkül felvehetik a Pfizer, az AstraZeneca, a Sputnyik V és a Sinopharm-védőoltásait. Nenad Vukas, az újvidéki egészségház főtechnikusa szerint nagy sorok várhatóak a vásáron, mivel akár 3700 polgár is érkezhet a Sinopharm védőoltás második adagjáért. A városban idáig a vakcinák első adagját 185 ezren, míg a másodikat 85 ezren vették fel.

Idáig Szerbiában összesen 3 millió 255 ezer vakcinát osztottak ki, ebből az első adagot 1 millió 945 ezren, míg a másodikat 1 millió 310 ezren vették fel. Az országban idáig 39 ezer külföldi is felvette az oltást.

A belgrádi községeken kívül, a felnőtt lakosság több mint 35 százalékát oltották be Nišben, Užicén, Szávaszentdemeteren, Pribojban, Újvidéken, Kladovóban, Nagykikindán, Mali Zvornikban, Karlócán, Kragujevácon, Požarevácon és Knjaževácon. A legkevesebb beoltott, vagyis 20 százalék alatt Tutinban, Novi Pazarban, Lajkovácban, Mionicában, Žagubicában, Račában, Bujanovacban, Ljigben, Žitorađaban, Boljevacban, Vladimirciben, Ražanjban, Doljevacban, Varvarinban, Merošinában, Krupanjban, Sjenicában és Osečinában van.