2024. április 25., csütörtök

Szerdától igényelhető a 60 eurós támogatás

A napokban folyósítják a szállodák és a szállítóvállalatok támogatását is

Aleksandar Vučić államfő olyan egyezségeket köt Brüsszelben, amelyek gyökeresen megváltoztatják a szerbiai lakosok életét – reagált a szerb államfő azon kijelentésére Siniša Mali pénzügyminiszter, miszerint „24 óra múlva nem ugyanabban a Szerbiában ébredünk”. Az Európai Unió által biztosított befektetésekről a pénzügyminiszter sem árul el részleteket: ígérete szerint „pár nap múlva minden világossá válik” – mondta a Happy televízió műsorában Mali.

Kiemelte viszont azt, hogy ma a szállodák kapják meg az ígért állami támogatást, holnaptól pedig igényelni lehet az idei évre vonatkozó 60 eurós segítséget. A héten a szállítóvállalatoknak is átutalják a támogatást, májusban pedig már folyósítják a lakosok megsegítésére szánt összeg felét, illetve a második minimálbéreket is kifizetik.

MÁJUSBAN FOLYÓSÍTJÁK A 30 EURÓT

Az összesen 60 eurós idei támogatásra az igényléseket április 28-ától lehet jelezni az államkincstári igazgatóság hivatalos weboldalán (www.trezor.gov.rs), a telefonos bejelentkezéseket pedig május 5-e és 15-e között fogadják. A pénzügyminisztérium közleménye szerint a kérelmezés a tavaly alkalmazott módszer alapján történik, amikor a 100 eurós állami támogatást 6,2 millióan kapták meg. A koronavírus-járvány gazdasági következményeinek enyhítését célzó intézkedésre az idén sem kell külön jelentkezniük a nyugdíjasoknak, a szociális juttatások kedvezményezettjeinek és a büntetésvégrehajtó intézményekben raboskodóknak.

– A nyugdíjasok közvetlenül a május 1-jei ünnepek után várhatják a kifizetéseket: május 6-án több mint 1,7 millió idős polgárnak utaljuk át az állami támogatás első részét. A 30 eurós támogatásra a szociális intézmények lakói, illetve a börtönbüntetésüket letöltök május 7-én számíthatnak. A többi állampolgárnak május 12-én kezdjük el folyósítani a 30 eurót, és 20-áig előreláthatólag be is fejezzük az idei 60 eurós állami támogatás első részletének átutalását – magyarázta Mali.

Hozzátette, hogy a koszovói szerb állampolgárok május harmadik és negyedik hetében várhatják a segítséget: a lakosonkénti 100 eurós összeget a kiskorúak is megkapják, az ott élő munkanélkülieket pedig 200 euróval támogatja a szerb állam. A Szerbiában élő munkanélküliek is számíthatnak állami segítségre: ők júniusban kapnak 60 eurót – részletezte a pénzügyminiszter.

Holnap 294 városi szálloda részére utalnak támogatást, a héten pedig a szállítóvállalatok is megkapják a buszonkénti 600 eurós segítséget. Folytatják az idei évre ígért három fél minimálbér folyósítását is: a második részletet május 10-én utalják át azoknak a vállalatoknak, amelyek igényelték az állami segítséget. Áprilisban már 130 ezer munkás részesült ebben a támogatásban – folytatta a felsorolást Mali. Kiemelte, hogy a harmadik állami gazdasági csomag értéke 257 milliárd dinár.

„AZ EMBEREK NEM SZÁMOK”

A pénzügyminiszter azt is hangsúlyozta, hogy a tavaly áprilisban, majd szeptemberben, és az idén foganatosított három gazdasági csomag összértéke 8 milliárd euró. Emlékeztetett arra, hogy az állami kassza az utolsó négy évet bevételi többlettel zárta. Az előző időszakhoz képest minden dinárról számot vezettek, és félretettek a lehetséges krízisidőszakokra – mondta Mali.

– Szerbiában mindig is az volt a gyakorlat, hogy a krízises időkben az állam meghátrált, a magánvállalkozók pedig kénytelenek voltak feltalálni magukat. Mi megfordítottuk ezt a helyzetet, és biztosítottuk, hogy a legnagyobb terhet az állam vállalja magára. Ez mentette meg a gazdaságunkat is, amely a bruttó hazai termék minimális csökkenésével és a közadósság 60 százalék alatti megtartásával dicsekedhet. Emellett a munkanélküliség is jelentősen csökkent.

Mali kitért a Fiskális Tanács bírálatára is: kiemelte, hogy a nagy értékű gazdasági csomagokkal és az állami garanciákkal biztosították a kereskedelem és a termelés folytatását, ami a jövedelmi adóból származó állami tartalékokat is növelte. Ezáltal a korlátozások ellenére is jobb adómegfizettetéssel zártuk az évet, mint 2019-ben – hangsúlyozta a pénzügyminiszter, aki szerint a tettek minden szónál többet mondanak, az emberekre ugyanis nem lehet számként tekinteni. „A lakosoknak segítségre van szükségük, amit a közös büdzséből biztosítunk is, ezáltal pedig biztonságot és reményt adunk a gazdasági fellendülésre” – emelte ki Mali.

A pénzügyminiszter szerint az állami vezetés felelősségteljes politikát folytat, és ezzel eddig nem tapasztalt mértékben vonzza be a külföldi befektetőket. Példaként a japán Nidek és Toyo Tires gyárakat említette, amelyek Újvidéken és Inđiján épülnek. A költségvetés módosításával pedig az idén 430 milliárd dinárt szánnak további, nagy értékű beruházásokra: négy autópálya megépítését kezdik meg, folytatják a Vajdasági Klinikai Központ felújítását, és gyárakat építenek a védőoltások előállítására – sorolta a célokat Mali. Hozzátette: az a cél, hogy év végéig 6 százalékos GDP-növekedést mutassunk ki, amivel azon kevesek között lehetünk majd Európában, akik a járványhelyzet lecsengésével párhuzamosan visszaállnak a 2019. évi teljesítményhez.