2024. március 28., csütörtök

Mementó

Megemlékeztek a zentai zsidók deportálásának 77. évfordulójáról

Vasárnap délután a zentai zsidó temetőben megtartott megemlékezésen Czegledi Rudolf, a község polgármestere mondott alkalmi beszédet. Kiemelte, hogy mindannyiunk felelőssége, hogy az utánunk következő nemzedékek se feledkezzenek meg az embertársaikkal szemben elkövetett gonosztettről, és alkalom ez arra, hogy reményeinket is kifejezzük, hogy olyan példátlan és megmagyarázhatatlan bűnt, mint amilyen a holokauszt volt, soha többé ne követhessen el senki. Hangsúlyozta, hogy azért kell évről évre megemlékezést tartani a zentai zsidó temetőben, hogy arra figyelmeztessünk, felelősek vagyunk egymásért, hogy megálljt parancsoljunk a kirekesztésnek, s a másokkal szembeni gyűlöletkeltésnek. Czegledi rámutatott, hogy a történelem kerekét már nem tudják visszafordítani, de bízni kell abban, hogy az emlékező főhajtás és tiszteletadás nem hiábavaló, s példamutatással, az elhallgató közöny felszámolásával megakadályozható a vészkorszak megismétlődése.

– Nemcsak az emléknapoknak, de a mi viselkedésünknek és annak is szerepe van a jelen alakításában, ahogyan viszonyulunk egy nép emlékéhez, hagyatékához, ezért is lényeges, hogy anyaországi támogatással megújul és méltó tartalmat kap a zentai kis zsinagóga – mondta a polgármester.

Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke megemlékezésében elmondta, hogy 1944. április 26-án az induló tavasz a zentai zsidóság számára nem az életet, hanem a halált jelentette.

– A zentai zsidóság nagy része gázkamrában vesztette az életét, s a háború után csak töredéke maradt a néhai igen tevékeny közösségnek, 77 év elteltével pedig a városban nincs is zsidó közösség, mindössze néhány zsidó család maradt – ecsetelte Szabados és hozzáfűzte, hogy e temetőn kívül eddig nem volt semmilyen jel, emléktábla, amely megőrizné az itt élő zsidók emlékét.

– Pedig itt Zentán létezett egy nagyon erős, ortodox zsidó közösség a volt Jugoszláv Királyság területén – mutatott rá, s egyben örömének adott hangot, hogy a kis zsinagógában a zentai zsidóság történetével állandó kiállításon foglalkoznak, és az ide tervezett kulturális események között helyet kapnak olyan rendezvények is, amelyek a néhai zentai zsidó közösség életét, mindennapjait mutatja be.

A folytatásban Kovács Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség irodájának koordinátora mondta el a gyászimát.

A megemlékezés végén Verebes Krnács Erika előadóművész Radnóti Miklós Erőltetett menet költeményét szavalta el, majd a jelenlévők elhelyezték a kegyelet virágait a zentai zsidó áldozatok emlékművénél.