2024. április 23., kedd

Gondatlanság vagy gyújtogatás?

Leégett a természetvédelmi terület jelentős része – Újabb részletek a vasárnap esti zentai tűzesettel kapcsolatban

Vasárnap este nyolc óra tájban lángok csaptak fel a Pána városrészben a Holt-Tisza nádasából, mint arról honlapunkon már hírt adtunk. A holtág mellett lakók és hétvégiház-tulajdonosok aggódva figyelték a szél által szított tűz gyors terjedését. Riasztották a zentai tűzoltókat, akik két tűzoltókocsival vonultak ki a helyszínre. A gyorsan terjedő tüzet sikerült megfékezni, de akkorra már több mint fél kilométer hosszúságban és teljes szélességében leégett a Pána nádasa. A tűz a holtágon átvezető dűlőúttól északnyugati irányba indult, amiből arra lehet következtetni, hogy valaki az átjárónál szándékosan vagy egy eldobott cigarettacsikk révén okozta a tüzet.

A holtág nyugati partja mentén ezen a helyen féltucat hétvégi ház sorakozik, amelyeket veszélyeztettek a szél által magasra korbácsolt lángok. Balog Mihály hétvégi háza 6-7 méterre van a folyó medrétől, de még a kertjébe, a drótkerítésen át csapó lángoktól is tűzre lobbant a száraz gaz. Szerencsére a házig nem jutottak el a lángok. Sajnos a nádas élővilága ezen a szakaszon a tűz martalékává vált, már javában költöttek a nádi énekesmadarak, récék és más vízimadarak, amelyek fészkelését tönkretette tűz. A madarak zöme megmenekült a tűztől, de a gyors menekülésre képtelen hüllők, kétéltűek és rovarok nagy számban vesztek oda a katasztrófában.

– A holtág szélében állt az akáckarókra épített kétcolos deszkákból készült mólóm, ami sajnos porrá égett. A szomszédokkal oltottuk, locsoltuk a deszkamólót, de az erős tűzben nem tudtuk megmenteni, még hétfőn délelőtt is füstölögtek az akáckarók. A tűz hihetetlenül gyorsan terjedt, de a tűzoltóknak a túlparton szerencsére sikerült megállítani a tüzet.

A tűz veszélyeztette a hétvégi házakat (Fotó: Gergely József)

A tűz veszélyeztette a hétvégi házakat (Fotó: Gergely József)

Az átjáró mellett a nádas szélébe mindenféle limlomot, szemetet kidobálnak az emberek, bár amióta rendbe tették és eltakarították a hulladékot, kevesebben szemetelnek. A szemétlerakást tiltó tábla is figyelmezteti az erre közlekedőket, hogy ne dobják a szemetet a holtágba. Már többször kértük a kommunális vállalatot, hogy helyezzenek el ezen a forgalmas helyen egy szemetes konténert, hiszen ez is hozzájárulna a környezetszennyezés enyhítéséhez.

Az átjárótól keleti irányba, a Tisza felé kanyarodó holtág is be van nőve náddal, szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem abba az irányba vitte a szél a lángokat, mert abban az irányban közvetlenül a mederparton sorakoznak a hétvégi házak és nagyobb baj is történhetett volna.

Sajnos, vannak közöttünk még mindig olyan felelőtlen egyének, akik meggondolatlanul eldobják a cigarettacsikket vagy felgyújtják a száraz gazt és kórót, amiből azután pillanatok alatt katasztrofális tűz keletkezhet – mondta Balog Mihály.