2024. március 29., péntek

Hetvenhét éve hurcolták el a zsidókat

A város zsidó hitközsége az idén is megemlékezett a helybeli és a bácskai zsidóság deportálásának évfordulójáról, azokról, akiket Európa különböző részein működő koncentrációs táborokba hurcoltak. Milan Đurić alpolgármester, Mirko Adam, a Zsidó Hitközség elnöke és a harcosszövetség képviselői is elhelyezték az emlékezés koszorúit a Zsinagóga épületén.

Az alpolgármester emlékeztetett arra, hogy minden évben nagy tisztelettel és sajnálattal emlékeznek meg a város azon polgárairól, akiket zsidó származásuk miatt deportáltak a haláltáborokba. – A háború befejezése előtt néhány hónappal, 1944. április 26-án mintegy 1900 újvidéki zsidó polgárt szállítottak el, a vagyonukat pedig elkobozták. A helyi zsidóság mintegy fele semmisült meg a háború alatt, ez pedig óriási veszteséget jelent a zsidó közösség, a város és az ország számára is. A rájuk való megemlékezéseket évről évre ápolnunk kell, hogy sose ismétlődhessenek meg ezek a bűntettek – mondta Đurić.

A háborút követően mintegy húsz zsidó maradt a városban, majd néhány hónapon belül több százan visszatértek, de ők hamarosan az újonnan megalapított Izraelbe költöztek át.