2024. április 18., csütörtök

FRISSÍTETT – Tisztítsuk meg a Kis-Dunát!

Elektronikus petícióval harcol az újvidéki Telep városrész Duna-partjának megmentéséért a „Svet i Dunav" Nem kormányzati Egyesület.

Céljuk, hogy a fenntartható városfejlesztés érdekében olyan projektek kerüljenek kidolgozásra, amelyek megőrzik a Horgász-sziget, a Sodros, valamint a Köves nevű üdülőtelep természeti értékeit. 

A kezdeményezést többek között a Dunavac – Sodros elnevezésű Facebook csoport is felkarolta.

A tagok és támogatók a hétvégén tisztítási akciót tartottak. 

Kormányos Zalán újvidéki lakos is részt vett az akcióban, elmondása szerint nagyon sok szemét van a környéken, amely a nemtörődöm polgárok és horgászok felelőtlensége miatt, sajnos állandó gondot okoz. Mint mondta, általában a Köves közelében lévő hétvégi házánál takarít, de mivel tagja az Eko straža, és a Dunavac – Sodros környezettudatos életmódra buzdító Facebook csoportoknak, értesült a vasárnapi tisztító megmozdulásról is.

Mintegy százan gyűltünk össze, hogy közös erővel tegyünk valamit a rengeteg szemét ellen. Sikerült kitakarítanunk a Kis-Duna környékét, de nem tudjuk meddig marad ez így, sajnos nagyon sok a nemtörődöm ember. Azt azonban nagyon jó látni, hogy egyre többen vagyunk az ilyen jellegű akciókon, a legutóbbin 40-50 aktivista gyűlt össze – nyilatkozta Kormányos Zalán és hozzátette, a hulladék eldobálásával szennyeződik a termőföld, a talajvíz, a felszíni víz, megsemmisül a növény- és az állatvilág, valamint a kellemetlen szagok is terjengenek. 

Mindezt csak akkor lehet megállítani, ha gyökeresen megváltozik az emberek gondolkodása. Jómagam környezettudatosan gondolkodom, erre próbálom ösztönözni a gyermekeimet is, ezért a vasárnapi szabadnapomon ilyen programot választottam. A szervezők gondoskodtak az eszközökről, kaptunk frissítőt, az aktivisták közül többen hoztak harapnivalót. Beszélgetünk, barátkozunk, és közben teszünk valami jót a közvetlen környezetünk érdekében – fogalmazta meg gondolatait Kormányos.

A megtelt zsákokat az arra előlátott szemétgyűjtő helyről vélhetően ma már elszállította a Čistoća Köztisztasági Közvállalat.

A Dunavac – Sodros nevű csoport Facebook oldalán arra buzdít mindenkit, csatlakozzon a Kis-Duna védelmében szervezett kezdeményezéshez, írja alá a petíció elektronikus formáját (amelynek ugyanolyan súlya van, mint a papír alapú petíciónak), vagy keresse fel az aktivistákat a megnevezett területeken felállított standok valamelyikén.