2024. április 25., csütörtök

Föld-napi munkaakciók Zentagunarason

A civil szervezetek falutisztítási és szépítési akciókat tartottak

A hétvégét nagy tavaszi mozgolódás volt tapasztalható Zentagunarason. A helyi civil szervezetek falutisztítási, -rendezési és -szépítési akciót szerveztek. A járványhelyzet miatt a korábbi évektől eltérően most az egyesületek külön tartották meg az akciókat. 

Kádár Krisztina, az Armida Nőszervezet koordinátora arról számolt be lapunknak, hogy szervezetük a megalakulása óta minden évben részt vesz a tavaszi munkaakcióban.

Az armidások virágot ültetnek (Lakatos János felvétele)

Az armidások virágot ültetnek (Lakatos János felvétele)

– Mint a korábbi években, most is a körforgalomnál lévő kertet szépítettük. Ez alkalommal begóniát és büdöskét ültettünk, mintegy 500 darabot. Az Armida összes tagja részt vett a megmozdulásban, rendbe tettük a kertet, elültettük a virágokat, meglocsoltuk őket, és közben jól éreztük magunkat – számolt be a koordinátor, majd arról is szólt, hogy a Föld-napi akcióban hagyományosan részt vett a Csipkerózsa Kézimunkacsoport is. Ők az egészségház előtt lévő kertet rakták rendbe, és beültették virágokkal. Kádár azt is elmondta, hogy a Föld napja alkalmából az ovisok is részt vettek egy kis akcióban. Az óvónőik kíséretében ellátogattak a szelektív hulladékgyűjtő helyre, és minden gyermek vitt magával valamilyen hulladékot. Ezt a megfelelő konténerbe dobták, majd műanyag flakonoknak kiválogatták a kupakjait, a flakonokat pedig összetaposták. A gyerekek nagyon élvezték a munkát, és emellett tanultak is a Föld napjáról, a környezetvédelemről és az újrahasznosításról – fogalmazott a koordinátor.

A Mag Hagyományápoló Egyesület is részt vett a Föld-napi megmozdulásban. Ez alkalommal a tájházat és a környékét rendezték – mondta el Sipos Attila, az egyesület elnöke.

– Föld-napi munkaakciónkon 15 ember vett részt, azaz majdnem a teljes tagságunk. A célunk volt megjavítani a tájház előtti kerítést, emellett felújítottuk a tájház gangjának az oszlopait és a korlátot. A helyi közösségtől kaptunk virágpalántákat, ezeket a virágtartókba ültettük – számolt be az elnök, majd arról is szólt, hogy egyesületük minden évben részt vesz ebben az akcióban. A falurendezésbe és a szemét összegyűjtésébe is rendszeresen bekapcsolódnak, mert ezeknek környezetszépítő és közösségépítő jellege van.

Labdarúgók és szurkolók dolgoznak a focipályán (Lakatos János felvétele)

Labdarúgók és szurkolók dolgoznak a focipályán (Lakatos János felvétele)

A Slavija Labdarúgóklub is részt vett a tavaszi munkaakcióban. Fehér Bence, a klub játékosa arról számolt be lapunknak, hogy játékosok és szurkolók is dolgoztak a labdarúgópálya rendbe tételén.

– A klub hat évig szünetelt, és az újraalakulás óta ez a második munkaakció, amelyen részt veszünk. Többen is visszatértünk játékosok külföldről, és szeretnénk újraindítani az itteni labdarúgást, a helyiek örömére. A mostani munkaakción részt vettek a klub játékosai és a szurkolók is, akik szeretnék szebbé tenni a falut. Az akció keretében a pálya környékén összeszedtük a lehullott levelet és a szemetet, átfestettük a kapukat, valamint megmetszettük a fákat a pálya mentén – számolt be Fehér, majd arról is szólt, hogy a pálya rendezése kapcsán vannak további terveik is. Szeretnének egy lelátót építeni, valamint átfesteni a pályához tartozó épületet. A játékos végezetül azt is elmondta, hogy szeretnék szépen rendben tartani a pályát és a környékét, mert látják, hogy a szurkolók is örülnek a klub újranyitásának.

A Föld-napi munkaakciókat a zentagunarasi helyi közösség támogatta.