2024. április 19., péntek

Kertészkedjünk!

A VMSZ Ifjúsági Fórumának Hasznosíts újra a jövőért! elnevezésű akciója Topolyán

A Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumának tagjai ezekben a napokban környezettudatos csomagokkal igyekeznek felhívni a figyelmet a környezetvédelemre és az újrahasznosítás fontosságára. A programot a Föld napjához kapcsolódva Vajdaság több településén is megszervezik. Az akció szombati helyszíne Topolya volt. A fórum aktivistái a piac bejáratánál osztották a zöldség-, fűszer-, illetve virágmagokat és újrahasznosítható magvas papírcsíkot is tartalmazó környezettudatos csomagokat, elmagyarázva nekik az akció célját is.

Kovács Viktor, a topolyai VMSZ Ifjúsági Fórumának elnöke elmondta, hogy az akció Zomborban kezdődött, és tizenegy vajdasági  településen összesen 1200 csomagot fognak kiosztani.

– A tasak tartalmaz egy újrahasznosítható papírzacskót, virág-, fűszer-, illetve zöldségvetőmagokat, valamint egy újrahasznosított papírcsíkot, amit lehet használni könyvjelzőként is, valamint bele vannak dolgozva különféle vetőmagok, virágcserépbe, földbe helyezve ezek a magok kikelnek majd. A Föld napja alkalmából indítottuk ezt az akciót. Topolyán a piacon száz csomagot osztottunk ki.

Kovács Viktor azt is elmondta, hogy az elmúlt pár hétben két faültetési akciót tartott a topolyai szervezet, Pacséron és Zentagunarason, és a későbbiekben is szeretnék a környezetvédelem és az újrahasznosítás fontosságára felhívni a figyelmet. Amint engedik járványügyi előírások, a lehetőségek, jótékonysági bált szeretnének szervezni, őszre pedig egy nagyszabású fásítási akcióban fognak részt venni.