2024. március 28., csütörtök

Fellélegezhet a Csík-ér

Szombaton Tisztítsuk meg a Csík-ért! elnevezéssel szemétszedési akciót szervezett a csantavéri EcoKarma környezetvédő egyesület. A közelmúltban hivatalosan is bejegyzett szervezet az ősszel megszervezett akciója keretein belül már némileg megtisztította a patak környékét, ám a nádvágás után felbukkanó szemét mindezidáig csúfította a Csík-ér Kiss Ferenc utcai szakaszát. A hétvégi akcióról Cirok Norbert, az EcoKarma alapítótagja nyilatkozott lapunknak.
– A tavaly ősszel megkezdett akciónkat akkor nem tudtuk befejezni, mivel nagy volt a nád. Miután a DTD közvállalat munkatársai megtisztították a patakot a nádtól, a nád alól rengeteg szemét vált láthatóvá. A mai akciónkkal egyrészt megemlékezünk a Föld napjáról, másrészt nagyon jó lenne, ha nyárra a Csík-ér utcai szakasza tiszta lenne, hogy amikor az emberek itt sétálnak, kellemesebb látvány fogadja őket. A novemberi akciónk alkalmával egy pályázat segítségével meg tudtuk vendégelni a résztvevőket, ezúttal erre nem volt lehetőségünk, de a helyi közösség kisegített bennünket, és így étellel, itallal tudtunk szolgálni az aktivistáknak. Az összegyűjtött szemetet zsákokban az utca egyik oldalára raktuk le, és a Komval, vagyis a helybeli kommunális közvállalat vasárnap szállítja el – mondta Cirok Norbert, akitől azt is megtudtuk, hogy vasárnap a piacon igyekszenek népszerűsíteni a hálós, újrahasznosítható gyümölcsös szatyrokat.
A kellemes időjárásnak köszönhetően szép számú csapat dolgozott a Csík-ér megisztításán, és mint megtudtuk, a helybeli általános iskola több diákja is kivette a részét a munkából.
Beszélgetőpartnerünk emellett azt is elmondta, hogy az EcoKarma április eleje óta hivatalosan is civil szervezetként működik. A közeljövőben egy videót fognak közzé tenni, amelynek a fókuszában a szemészállítás áll, és amellyel szeretnék elérni, hogy minél többen elsajátítsák a környezettudatos gondolkodást és életmódot.